Dit is een herdruk van nieuwsbrief #104 oorspronkelijk verzonden op donderdag 24 mei 2007

Creativiteit staat de laatste tijd steeds meer in de belangstelling. Toch heb ik jaren geleden bij mijn eigen Master Practitioner bij dr. Richard Bandler in Mexico al mijn eerste portie creativiteit gekregen. Voor die tijd zag ik mijzelf niet als creatief. Mijn tekenleraar op het Gymnasium in Zwolle had mij niet alleen verteld hoe hopeloos mijn werkstukken en tekeningen waren, maar ook zoals hij het zei: “dat ik niet moest denken dat ik later mijn idealen zou verwezenlijken”. Wat je zoal niet aan suggesties meekrijgt op je middelbare school.
Sindsdien heb ik mijn creatieve kant helemaal ontdekt. Als ik een keer echt helemaal wil ontspannen dan ga ik met muziek aan de slag. Niet iedereen vindt house muziek leuk om te horen, maar ik kan er dagen mee vullen. Maar creativiteit is belangrijker dan alleen maar voor ontspanning. Een deel van je hersenen is creatief of dit nu wel of niet ontwikkeld is. Op een of andere manier kunnen mensen nieuwe dingen scheppen.

In het afgelopen Master Practitioner weekend zijn alle deelnemers aan de slag gegaan om te leren schilderen zonder zich te bekommeren of het “echt” lijkt. Op www.nlpkring.nl kun je de resultaten zien. Sommige dingen zijn beter dan andere, maar waar het werkelijk om gaat is dat mensen die 's ochtends nog het idee hadden dat ze totaal niet creatief waren, 's avonds thuis komen met werk waar ze zeer blij mee zijn. En dat is belangrijker dan je denkt.

Want niet alleen dwingt creativiteit je brein om nieuwe paden in te slaan (hetgeen zeer goed werkt wanneer je bezig bent om negatieve zaken te veranderen in positieve zaken), maar wanneer je je ingehouden creativiteit de vrijheid geeft, is je brein ook veel beter in staat om in tal van situaties met nieuwe, creatieve oplossingen te komen.

Zeker wanneer je met mensen werkt is dat essentieel. Natuurlijk is het belangrijk om alle puntjes op de i te zetten qua technieken en methoden als je andere mensen coacht of helpt te veranderen. Alleen, met regelmaat loop je tegen situaties aan waar de standaard technieken je in de steek laten. Dan is het cruciaal dat je genoeg vaardigheden hebt om zelf een nieuwe techniek te creëren die voor die situatie toepasselijk is. En dat kan je alleen wanneer je eigen creativiteit de vrijheid gegeven hebt om zich op tal van verschillende wijzen te uiten. Vandaar dat ik iedereen kan aanraden om iets creatiefs te gaan doen zonder zich te bekommeren over de kwaliteit, maar om simpelweg te genieten van je eigen creatie.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.