Zeker voor mij als type 3, de Succesvolle Werker die graag acteert, is een NLP boek geschreven over acteren door iemand die getraind is door dr. Bandler een uitkomst. "Acting for Real: Be the Star in your Life" gaat echter verder. Het uitgangspunt is dat je vooral tot volle wasdom komt wanneer je de hoofdrol speelt in je eigen leven. Sterker nog je bent dan meteen ook de scriptschrijver, regiseur en producent. Kortom een leuk gegeven.

Het eerst deel van het boek gaat vooral over attitude ontwikkeling. Het is eigenlijk een korte handleiding hoe je vrij komt van allerlei problemen met NLP. Alleen schrijft Thom McFadden, de auteur en redelijke Hollywood beroemdheid, continu dat je van alles moet doen, zonder erbij te zeggen hoe. Het is een goede gids, maar je moet er wel een NLP opleiding bij nemen. Het tweede deel gaat meer over wat je inhoudelijk moet doen. Het focust op je persoonlijkheid. Ik ben van mening dat het Enneagram hier een betere rol in speelt. Thom's poging goed en kwaad uit elkaar te halen is amusant, maar ook niet meer dan dat.

Wel is het goed om te zien hoe Amerikaanse top acteurs hun rol voorbereiden en spelen. De oorzak van de ronduit slechte kwaliteit van de Nederlandse film wordt hier helder bloot gelegd. Het belang van mime bij acteren wist ik al een klein beetje, maar dankzij Thom is staat het nu centraal op de voorgrond bijvoorbeeld. Ik betwijfel of Nederlandse acteurs zo "mime" minded zijn. Het is dus een goed model om te leren acteren, maar helaas is het een slecht model voor je eigen leven. Te vaak vergissen sterren zich door te denken dat de film realiteit is. Dat is niet het geval. Film is fantasie. De flirt tips van Thom zullen je misschien een oscar opleveren, maar zeker geen relatie. De werkelijkheid is anders dan wat men in Hollywood zich bedenkt. Neem daarom ook nooit advies van mensen die verwijzen naar fictie, film of drama. Ook boeken die bijvoorbeeld het Enneagram uitleggen aan de hand van tv beelden of gespeelde rollen op toneel of in films, slaan de plank volledig mis.

Het derde en laatste deel gaat over het realiseren van je doelen. Dat is het meest standaard NLP gedeelte waar bijvoorbeeld submodaliteiten uitgelegd worden. Met een NLP opleiding weet je meer. Is het daarom een slecht boek? Ik vind van niet zolang je het gebruikt als een handleiding om beter te leren acteren, namelijk op zo'n manier dat het echt wordt in plaats van gespeeld. Ik zou er alleen niet mijn leven naar leiden. Als ik zou moeten gokken, dan gok ik dat Thom een type 3, de Succesvolle Werker is, want hij schrijft typisch 3 meningen op zoals "hoe vervelend is het niet als je mensen uit verschillende groepen bij elkaar hebt, want dan weet je niet welke rol je moet spelen." Dus misschien dat het mij daarom extra aangesproken heeft. Desalniettemin een aanrader voor iedereen die meer over de type 3 wil weten of die beter wil leren acteren.
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.