Dit is een herdruk van nieuwsbrief #101 oorspronkelijk verzonden op maandag 30 april 2007

Net als NLP had het Enneagram toen het in de jaren zeventig voor het eerst bekend wordt kritiek op de psychologie. Door te weinig aandacht te hebben voor de persoonlijkheid van mensen werd geprobeerd om mensen te behandelen als eenheidsworst. Dat gaat niet. Of het nu om de hulpverlening, het onderwijs of het bedrijfsleven gaat: overal waar je met mensen werkt helpt het om rekening te houden met het karakter van de ander.

Bij sommige mensen werkt bijvoorbeeld een indirecte stijl veel beter dan een directe stijl. Terwijl bij andere mensen het weer juist andersom is. Een van mijn clienten hield van een directe stijl van met elkaar omgaan (type VIII, de Baas), terwijl ze werkte in een typische op harmonie gerichte organisatie (type IX, de Bemiddelaar). Dat botst. Toen men vervolgens achter haar rug hierover bij haar baas ging klagen, barstte de bom. Door aan het hand van het Enneagram duidelijk te maken dat het hier ging om verschillen in de persoonlijke stijl van mensen, werd het probleem opgelost.

Net als de pyschologie houdt NLP ook amper rekening met de persoonlijkheid van mensen. Ik vind dit een gemis. Vandaar dat ik bij alles wat ik doe, of het nu om groepscoaching of de NLP Practitioner opleiding gaat, het Enneagram integraal een onderdeel van is. Niet alleen helpt dat mij om snel duidelijk te krijgen op wat voor manier ik het beste duidelijk kan maken hoe de technieken het best toepasbaar zijn per verschillend type, maar leert men meteen de eigen valkuilen ontdekken en vermijden.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.