Dit is een herdruk van nieuwsbrief #86 oorspronkelijk verzonden op woensdag 27 december 2006

Het is weer die tijd van het jaar dat mensen goede voornemens maken. Zelf heb ik echt een hekel aan goede voornemens. Temeer ook omdat er bijna in het woord al opgenomen is dat je ze niet gaat uitvoeren. “Ik neem me voor om te stoppen met roken” klinkt bijvoorbeeld toch heel anders dan “ik stop met roken” of beter nog “ik ben voor de rest van mijn leven gestopt met roken”.

Maar los van de inhoud is het vooral de vorm die verkeerd is. De meeste mensen worden namelijk niet gemotiveerd van gedachten zoals die hierboven staan. Mensen hebben namelijk naast bewuste doelen ook onbewuste doelen. En zolang als je deze onbewuste doelen niet ook op één lijn krijgt met je bewuste doelen verandert er weinig. Vandaar dat ik spreek over Slechte Goede Voornemens.

Gelukkig is er echter ook een manier om jezelf wel maximaal de kans te geven voor het nieuwe jaar een groot succes te maken, namelijk de verbeeldingskracht. Wanneer je 2007 een mooi jaar wilt laten worden, dan helpt het om van tevoren je in te beelden hoe 2007 er dan voor jou uitgaat zien. Begin dan bij het einde. Stel je oudejaarsavond 2007 voor. Wat zou je dan bereikt willen hebben?

Persoonlijk zou ik beginnen met je gezondheid. Stel je eens voor dat je oudejaarsavond 2007 een stuk gezonder zou zijn: hoe zou dat eruit zien? Vervolgens de liefde. Als je al een goede partner hebt, stel je dan voor hoe jullie met zijn tweeën het liefdesvuur hoog hebben branden eind 2007. Als je nog op zoek bent naar een nieuwe partner stel je dan voor dat je een eind op weg bent gekomen er eentje te vinden. Breid dit beeld uit met de andere mensen om wie je geeft en zie de verbeteringen in je huis en je werk bijvoorbeeld. Hoe gedetailleerder je je dit inbeeldt hoe groter de kans van slagen wordt.

Vervolgens bedenk je wat je van de zomer allemaal bereikt moet hebben om dit beeld van eind 2007 waar te kunnen maken. Stel je ook weer voor hoe dit er van de zomer allemaal uitziet. Doe daarna hetzelfde maar dan in het voorjaar 2007: wat moet er in het voorjaar 2007 allemaal al veranderd zijn om het beeld van de zomer 2007 waar te maken. Wat moet er gebeurd zijn half februari 2007? Eind januari? Wat kan je de eerste week van januari 2007 al doen om dat beeld van oudejaarsavond 2007 te realiseren?

Met andere woorden: wat je doet is eerst bedenken wat je wilt bereiken aan het einde van het hele jaar en vervolgens werk je terug naar het nu door elke keer de tijd te halveren en je voor te stellen wat je dan al bereikt hebt. Door dit te visualiseren communiceer je deze boodschap aan je onbewustzijn zodat je het komende jaar ontspannen en bijna automatisch jezelf richt op het verwezenlijken van je eigen doelen.

Ik hoop dan ook dat als we eind volgend jaar terug kijken op deze periode dat je ziet dat je inderdaad de gezondheid, liefde, genegenheid, rust en arbeidsvreugde gevonden hebt, die je je vandaag had voorgesteld. Zodat je met ontspanning, kracht en zelfvertrouwen aan dit komende jaar kunt beginnen om te ontdekken hoeveel plezier en humor dit jaar je gaat geven. Ik wens je dan ook het allerbeste toe voor het komende jaar.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.