Dit is een herdruk van nieuwsbrief #75 oorspronkelijk verzonden op 27 september 2006

Ik weet nog goed hoe de eerste dag op mijn eerste seminar van Richard Bandler ging. Niet alleen begreep ik niets van de technieken die gedemonstreerd werden, maar had ik ook een goed gevoel dat er wel iets geleerd werd. Bandler vroeg ons om aan iets te denken waarvan je wilde dat je er beter in werd.

Ik besloot om aan mijn DJ vaardigheden te denken. Ik had de jaren daarvoor geleerd om te DJ'en, maar ik wist dat de echte finesse mij nog ontbrak. Na dat eerste seminar zijn mijn DJ kwaliteiten met sprongen vooruit gegaan. Zodra ik nu de koptelefoon opzet dan vertraagt de muziek zodat ik meer dan voldoende tijd heb om precies te horen hoe je de beats naadloos in elkaar over kan laten gaan.

Uiteraard heeft Richard Bandler met geen woord gerept over “wat het beste model is om te DJ'en”, maar heeft hij wel uitgelegd hoe je door middel van feedback een onbewust proces in gang kan zetten dat ervoor zorgt dat je bijna automatisch beter wordt in die dingen waar je dat van wilt.

Vandaar dat het zo verschrikkelijk belangrijk is wie je de NLP traint. NLP is geen theorie die je a la je rijbewijs kunt halen. NLP is in de jaren zeventig verzonnen door Richard Bandler omdat hij destijds graag met hypnose wilde werken, maar dat van de wet niet mocht. Hypnose bestond niet en was gevaarlijk, was destijds het devies. En alleen verpleegsters, psychiaters en tandartsen mochten het gebruiken.

Niet voor niets heeft de nieuwste versie van Neuro-Linguistic Programming niet NLP, maar NHR: Neuro-Hypnotic Repatterning. Neuro is hetzelfde gebleven want het gaat nog steeds over hoe je het beste je brein op een positieve manier kunt beïnvloeden, maar het is gebleken dat het vooral om de hypnotische eigenschappen van taal gaat en niet zozeer taal zelf, en dat het vooral gaat om nieuwe patronen te scheppen in plaats van de mens te proberen te programmeren als een computer.

Vandaar dat hypnotische taalgebruik ook centraal staat in de NLP Practitioner opleiding. Alle nieuwste versies van de technieken om positieve veranderingen te bewerkstelligen zijn daarop geënt. Zonder dit zou NLP de magie verliezen waarmee ze werkt. Ik zie het in alle studenten die ik heb: ze verbazen niet alleen mij, maar ook vooral zichzelf. Door te vertrouwen op je onbewustzijn, leer je sneller dan je voor mogelijk houdt.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.