Om te netwerken moet een deelnemer, in de eerste plaats, wel de kracht hebben om op mensen af te stappen en contact te maken. Voor veel mensen is dit emotioneel moeilijker dan soms gedacht wordt. Ook ik heb vaak met een jus d'orange in de hand aan de kant van een receptie gestaan.

Eerste voorwaarde om goed te kunnen netwerken is dat je comfortabel in je eigen kracht staat en op die manier ontspannen contact kan leggen. NLP is de studie van de subjectieve ervaring van mensen. Bij NLP draait het er niet om wat objectief gezien het geval zou moeten zijn, maar hoe mensen het ervaren. Ook al is een situatie objectief veilig voor mensen om te handelen, als iemand het toch als benauwend ervaart, geeft dat veel meer doorslag dan de objectieve werkelijkheid. Met NLP kun je mensen leren hoe ze hun eigen subjectieve beleving van de werkelijkheid zo kunnen aanpassen dat ze daar ontspanning, zekerheid en kracht uit kunnen halen.

Het tweede aspect is communicatie. NLP gaat ervan uit dat verschillende mensen ook verschillende betekenissen hebben voor dezelfde woorden. Binnen NLP is het meta-model ontwikkeld waarbinnen aangegeven wordt welke communicatieregels je moet volgen om zo goed mogelijk met andere mensen te communiceren. Hierbij worden twee communicatiestijlen onderkent, namelijk communiceren op basis van preciese informatie en communiceren op basis van de ander de ruimte laten zodat ze op grond van haar eigen betekenis zichzelf en anderen te motiveert.

Tenslotte vraag ik nog aandacht voor het Enneagram. Uit mijn onderzoek is gebleken dat er negen typische persoonlijkheden zijn die mensen zich kunnen aanmeten. Deze persoonlijkheden zijn geen hokjes waar mensen in gedrukt worden, maar geven aan met welke persoonlijke stijl iemand vorm geeft aan zijn leven en werk. Elke stijl heeft zijn sterke kanten en valkuilen. Daarnaast werken sommige stijlen makkelijker met elkaar samen dan andere stijlen. Met het Enneagram kun je dit goed in kaart brengen waardoor mensen niet alleen zichzelf beter begrijpen en hun typische valkuilen kunnen vermijden, maar tegelijkertijd ook beter met de andere collega's omgaan door hen te steunen op het moment dat het iets minder gaat en rekening te houden met de eigenaardigheden van iemands persoonlijke stijl.
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.