Dit is nieuwbrief #68 van woensdag 26 juli 2006.

Gelukkig vind ik het niet belangrijk om een consistent beleid te voeren. Anders was ik niet in staat om zowel het Enneagram als NLP te gebruiken. Immers, deze lijken loodrecht tegenover elkaar te staan. Bij het Enneagram ben je vanaf je geboorte één type helemaal je kunt nooit veranderen in een ander type. Terwijl bij NLP we er juist van uit gaan dat je kunt worden wat je wilt.

Weliswaar is het zo dat je binnen je Enneagramtype gezonder of minder gezond kunt worden, maar door het fundamentele niet begrijpen van de ander, wordt het ook onmogelijk om in die ander te veranderen. Een mooi compromis is bedacht door mijn favoriete filosoof Friedrich Nietzsche. Zijn grote project was “Worden wie je bent”.

Een goede vriend van mij ging eens een maand lang in zijn eentje wandelen door Tibet om zichzelf te vinden. Een rare gedachte: hoe kun je nou niet jezelf zijn? Gelukkig was hij een type VII, de Levensgenieter wiens eigenschappen niet alleen zijn om alles wat nieuw is leuk te vinden en voor we denkbeeldige wensvervulling goed genoeg is, maar even lekker alleen zijn ook nog eens ontspannend is. Achteraf bleek de trip vooral saai, en dacht hij zich na die maand nog steeds niet gevonden te hebben.

Een goede tip voor vakantiegangers: vakantie lost geen problemen op, je verplaatst ze alleen naar een ander land. Beter is het om met NLP aan de slag te gaan om te leren om negatieve gevoelens te stoppen en je weer goed te voelen.

Hierbij helpt het Enneagram. Wanneer je je Enneagramtype ontdekt dan krijg je meteen inzicht in een aantal belangrijke karaktereigenschappen die zowel positief als negatief kunnen uitpakken afhankelijk van hoe je ze doet en of je gestrest bent of juist ontspannen. Om dat laatste te bereiken werken de NLP technieken juist weer erg goed.

Voor een type VII, de Levensgenieter, pakt denkbeeldige wensvervulling vaak niet goed uit. Mijn goede vriend heeft tijden lang een minimale ambitie gehad om iets van zijn leven te maken omdat het in zijn hoofd al goed genoeg was. Maar voor een type I, de Perfectionist is het juist ontspannend om aan de slag te gaan met denkbeeldige wensvervulling. De Perfectionist is vaak te kritisch en kan zichzelf moeilijk waardering geven. Dit loslaten en tegen beter weten in denken dat het goed is, ontspant de Perfectionist.

Met andere woorden: “worden wie je bent” heeft minder te maken met anders worden of jezelf vinden, maar meer met het gezonder maken van wie je al die tijd al was. Een ideaal doel dat verwezenlijkt wordt door middel van NLP en het Enneagram.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.