Dit is nieuwbrief #65 van zaterdag 1 juli 2006.

Mensen die mijn workshops eerder bijgewoond hebben weten het al. Ik wil niet dat mensen aantekeningen maken tijdens de workshops. (Uiteraard mag het natuurlijk wel.) De reden daarvoor is niet zozeer dat ik bang ben dat mensen de inhoud kopieren, want ik geloof juist sterk dat de 21ste eeuw in het teken van met elkaar delen zal staan. Vandaar dat ik veel informatie via de website en de gratis rapporten verspreid.

Het probleem is dat wanneer je aantekeningen maakt tijdens een workshop dat je brein een bepaalde manier van werken heeft. Tijdens het maken van aantekeningen is je brein vooral bezig om kennis op te slaan om die kennis later weer te kunnen produceren. Zeg maar wat je jarenlang geleerd is op de middelbare school.

Zelf heb ik zeven jaar gedaan over het Gymnasium en van veel vakken weet ik praktisch bijna niets laat staan dat ik een en ander dagelijks gebruik. Met andere woorden: aantekeningen maken heeft weinig effect. En dat terwijl ik er juist wel voor zorgen dat je effectiviteit wordt vergroot door het volgen van een workshop.

Daarom was ik ook blij om dit effect terug te zien in reacties van de deelnemers van de workshops van afgelopen maand. "Ik merk dat dit deze week ook zijn impact op mij heeft, zo had ik deze week geen afterdinnerdips." om maar een voorbeeld te geven. Vandaar de conclusie: "Zondag middag begonnen eigenlijk pas puzzeltjes op zijn plaats te vallen en realiseer ik me wat je bedoelde maak geen aantekeningen maar beleef het." Op die manier verzeker je jezelf ervan het meeste uit een workshop te halen.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.