Ik kreeg een vraag of het Enneagram en NLP elkaar niet zo'n beetje uitsluiten. Mijn antwoord was:

"Je hebt helemaal gelijk. Het Enneagram en NLP staan behoorlijk loodrecht tegenover elkaar. Toch blijken ze in de praktijk allebei erg goed te werken. Ik zie het Enneagram echter niet zozeer als iets dat ergens op gebaseerd is, maar meer als een interessante en werkbare abstractielaag. Wel is het zo dat ik een link gemaakt hebt tussen de negen psychopathelogen die de WHO maakt in de ICD-10 classificatie. Hoe meer ik er mee werk, hoe meer ik overtuigd raak dat persoonlijkheid inderdaad gevormd wordt door een bepaalde aanleg van de hersenen voor bepaalde overlevingsstrategieen.

Maar ik ben overtuigd dat met diepe hypnose en NLP je iemand (zeker iemand zoals ik die heel veel van het Enneagram af weet) alle types kunt laten "zijn". Toch blijkt het dat voor bijna iedereen het makkelijker te zijn en minder energie te kosten om zichzelf te zijn, dat wil zeggen (abstract bekeken) een van de negen types. Ik zie het Enneagram dan ook als een hele snelle en gezonde manier om wat het Metamodel mind-reading noemt te doen."


P.S.

Je kunt me altijd vragen stellen per email of per telefoon op 0900 235 4857 (0,50 c.p.m.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.