Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #203 van woensdag 19 augustus 2009

Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) kent drie basistechnieken. Deze basistechnieken komen overeen met de drie belangrijkste zintuigen: horen, zien en voelen.

Wanneer iemand last heeft van psychische problemen dan is dat een combinatie van de verkeerde gedachten (gehoor), de verkeerde beelden (zien) en de verkeerde gevoelens (voelen). Ik zeg hier met nadruk verkeerd, omdat NLP niet uitgaat van een perspectief waarbij iemand ziek is en genezen moet worden, maar juist uitgaat van het idee dat iemand de verkeerde dingen geleerd heeft en dat het brein betere en effectievere manieren om met dit soort zaken om te gaan kan leren. NLP heeft niet zoals psychologie een medische kijk op problemen, maar is juist educatief.

De drie basistechnieken zijn: de gevoelsomdraaitechniek om negatieve gevoelens te stoppen en te vervangen door een krachtig goed gevoel, de zwart/wit terugspoeltechniek om nare beelden te neutraliseren en te vervangen door inspirerende positieve beelden en de sexy stem techniek om negatieve gedachten te laten verdwijnen. Van al deze technieken heb ik een aantal instructies video's gemaakt die je gratis online kan bekijken.

De vraag is echter welke techniek gebruik je nou precies wanneer? Een manier om dit onderscheid te maken is om goed uit te zoeken waar je precies last van hebt. Zijn het negatieve gedachten, gebruik dan de sexy stem techniek om te stoppen met piekeren, zijn het nare herinneringen of toekomstige rampscenario's waar je je druk over maakt, gebruik dan de zwart/wit terugspoeltechniek. Heb je last van een negatief gevoel, dan ligt de gevoelsomdraaitechniek voor de hand.

Maar soms is het onduidelijk wat er precies aan de hand is. Dan is er een andere manier om makkelijk vast te stellen welke techniek in principe de beste oplossing biedt. Bij deze manier kijk je naar de tijd. Maak je je vooral druk over het verleden dan is er de zwart/wit terugspoeltechniek om je te helpen. Evenzo in het geval dat je vooral last hebt van zorgen over de toekomst. Gaat het om een acuut naar gevoel waar je nu last van hebt dan brengt de gevoelsomdraaitechniek uitkomst.

Dit kan je heel letterlijk nemen. Stel je maakt je druk over een vergadering die je morgen hebt omdat er in het verleden iets naars gebeurd is tijdens een vergadering, dan ga je eerst aan de slag om het verleden te neutraliseren en vervolgens te zorgen dat je een positief toekomst beeld maakt. De volgende dag vlak voor je de vergadering in gaat zet je een krachtig goed gevoel van zelfvertrouwen aan. Wanneer je dan aan het einde van die dag terugkijkt op die vergadering, zul je merken dat het allemaal meegevallen is.

Op die manier vertelt de tijd je precies wanneer je welke techniek kan gebruiken.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA