Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #183 van maandag 9 maart 2009

Als filosoof word je opgevoed tot scepticus. Je bestudeert 4000 jaar menselijk denken alleen maar om te leren wat er fout aan is. Toen ik in 1997 voor het eerst het Enneagram tegenkwam was mijn reactie dan ook een sceptische: hoe kon het mogelijk zijn dat zes miljard mensen in negen hokjes in te delen waren? Deze nieuwsbrief gaat niet over het Enneagram maar over een nog veel gevoeliger onderwerp, namelijk spiritualiteit.

Sommige mensen vragen zich af wat NLP ├╝berhaupt met spiritualiteit te maken heeft en voor andere mensen is het zo vanzelfsprekend dat je het er niet eens over hoeft te hebben. Ik zit daar ergens tussenin. Voor mij is spiritualiteit vanzelfsprekend noch verwaarloosbaar. Maar vanuit mijn NLP perspectief kijk ik wel door een speciale NLP bril naar spiritualiteit. Dat wil zeggen ik interesseer me voor de neurologische basis van spiritualiteit en hoe je spiritualiteit kan gebruiken voor een effectiever leven.

Het is ontegenzeggelijk zo dat ons brein voorbereid is op spirituele ervaringen. Net zoals ons brein in staat is om wiskunde te doen, logica te volgen of creatief nieuwe dingen te maken, zo kan ons brein ook spiritualiteit ervaren. Wetenschappers vermoeden dat dit spiritueel vermogen evolutionair noodzakelijk is geweest om in de oertijd steeds groter worden groepen mensen samen te smeden tot een (h)echte samenleving.

Maar dat is vandaag de dag niet meer nodig, nu we een geciviliseerde maatschappij hebben opgebouwd. Toch denk ik dat spiritualiteit nog steeds van belang is. Een persoonlijke streven van mij is een zo rijk mogelijk leven. En dan bedoel ik met rijkdom, niet veel geld op de bank, maar een leven waarin je veel mooie momenten meemaakt en waarin deze goede momenten zo lang als mogelijk duren. En een leven waarbij je de saaie momenten gebruikt om weer met een warm gevoel terug te denken aan die goede momenten.

In mijn visie is een leven met spirituele ervaringen rijker dan eentje zonder. Mij gaat het niet aan om te zeggen hoe of wat, enkel en alleen om duidelijk te maken dat je brein meer tussen hemel en aarde kan.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA