Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #180 van vrijdag 13 februari 2009

Sommige mensen komen met een handleiding. Terwijl andere mensen juist weer heel makkelijk in de omgang zijn. Nu kunnen er duizenden redenen zijn waarom sommige mensen moeilijk mee om te gaan zijn en andere mensen makkelijker. Maar een groot deel wordt hierbij bepaald door mensen hun Enneagramtype. Sommige Enneagramtypes zijn moeilijker om mee om te gaan dan andere Enneagramtypes.

Daar komt bij dat naarmate mensen binnen het Enneagram ongezonder zijn en meer stress hebben, dat zij sowieso al moeilijker worden om mee om te gaan. Gezonder worden en meer ontspannen zijn, zorgt ervoor dat andere mensen het prettiger vinden om in je omgeving te zijn. Ik weet nog goed dat toen ik terug kwam van mijn allereerste NLP cursus bij dr. Richard Bandler in Amerika, dat mijn vrienden allemaal en onafhankelijk van elkaar zeiden dat ik enorm was opgeknapt (in wat minder nette woorden dan zoals ik het hier stel).

Toch kan je ook al direct aan een Enneagramtype zien in hoeverre het makkelijk of moeilijk is om met zo'n type om te gaan. En dat niet alleen, het Enneagram vertelt je ook in hoeverre je het jezelf moeilijk of makkelijk maakt.

Hieronder vind je een overzicht per Enneagramtype:

1. De Perfectionist is moeilijk voor zichzelf en moeilijk voor andere mensen.
2. De Helper is moeilijk voor zichzelf en makkelijk voor andere mensen.
3. De Succesvolle Werker is makkelijk voor zichzelf en makkelijk voor andere mensen.
4. De Romanticus is moeilijk voor zichzelf en moeilijk voor andere mensen.
5. De Analist is makkelijk voor zichzelf en moeilijk voor andere mensen.
6. De Loyalist is moeilijk voor zichzelf en makkelijk voor andere mensen.
7. De Levensgenieter is makkelijk voor zichzelf en makkelijk voor andere mensen.
8. De Baas is makkelijk voor zichzelf en moeilijk voor andere mensen.
9. De Bemiddelaar is moeilijk voor zichzelf en makkelijk voor andere mensen.

Houd hier dus wel rekening mee naarmate mensen ongezonder en meer gestrest zijn dat zij zowel moeilijker voor zichzelf zijn als moeilijker voor andere mensen. En dat wanneer je gezonder en meer ontspannen bent dat je makkelijker voor jezelf en makkelijker voor andere mensen bent. NLP training helpt hier bij.

Tenslotte geeft het Enneagram je de handleiding hoe je het beste om kan gaan met mensen die het zichzelf moeilijk maken en/of die het andere mensen moeilijk maken. De meeste mensen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om met een Baas om te gaan, maar zodra je eenmaal weet hoe je het beste met de Baas om kan gaan, dan gaat alles goed.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA