In zijn eenvoudigste vorm is future pacen en future pacing binnen NLP, vertellen hoe voor een specifiek persoon of personen de toekomst eruit komt te zien. Alleen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat het bij future pacen vooral gaat over hoe je vertelt dat de toekomst uitkomt te zien. Iedereen weet namelijk dat de toekomst onzeker is. Wat mensen echter wel als zeker ervaren is het verleden. De kunst bij future pacen is dus om de toekomst zo over te brengen op de ander dat die persoon dat beleefd alsof het allemaal reeds plaats gevonden heeft en dus in het verleden ligt. Hierbij is het gebruik van de juiste werkwoordvorm cruciaal. Het moet namelijk een voltooid verleden tijd zijn.

Gelukkig biedt onze taal een prachtige oplossen, namelijk de toekomst voltooide tijd: het zal plaatsgevonden hebben. Dat klinkt al veel zekerder dan: het zal plaatsvinden.

Praktisch gezien is de gemakkelijkste manier om te future pacen, een punt in de toekomst te nemen en dan terug te kijken naar het nu en dan te stellen dat je op dat punt in de toekomst ziet (heden tijd) dat alle problemen opgelost zijn (verleden tijd).

Concreet zeg je iets als:

Wanneer (vooronderstelling van tijd) je over twee jaar (vooronderstelling van telwoord) terug kijkt (heden tijd) naar dit moment (gebrek aan referentiële index), dan zie je (heden tijd) dat dit het moment is (gebrek aan referentiële index) waarop de verandering (nominalisatie + gebrek aan referentiële index) plaatsgevonden heeft (verleden tijd).

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

1 Trackback

Trackback specific URI for this entry

  • The Institute of Unconventional Wisdom: NLP & het Enneagram 
    NLP en Hypnose encyclopedie
    Hartelijk welkom bij de NLP en Hypnose encyclopedie. Deze ben ik nog aan het opbouwen. Op het ogenblik staan de volgende termen erin: 3 Drie NLP stromingen 6 6-step reframing A Aantekening maken ABNLP Affirmatie Alles bereiken Altered St ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA