Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #176 van donderdag 15 januari 2009

Deel 3 van de serie over NLP technieken in de aanloop naar de publicatie van mijn nieuwe boek “Brein Training” dat eind februari uitkomt. Dit keer is het onderwerp meta-programma's. Meta-programma's zijn filters waarmee ons brein de ruwe data die via onze zintuigen binnenkomt filtert. Als ons bewustzijn alles bewust zou ervaren wat er om ons heen gebeurt, dan krijg je een informatie overload en dat heeft zeer negatieve gevolgen voor je welzijn. Vandaar dat het brein zichzelf beschermt door bepaalde informatie die het brein als irrelevant beschouwt weg te filteren.
Een van deze meta-programma's is of je focus ligt bij de verschillen of dat je focus juist ligt bij de overeenkomsten. Je herkent dit programma makkelijk bij andere mensen.

Sommige mensen hebben continu het gevoel dat ze zoiets ook meegemaakt hebben, of dat ze dat ook zo doen. Zij benadrukken in hun communicatie vooral de overeenkomsten. Andere mensen proberen steeds duidelijk te maken dat er toch wel echte verschillen zijn en dat deze verschillen belangrijk zijn. Bij deze mensen worden de overeenkomsten weggefilterd en komen vooral de verschillen door.

De kunst is om genoeg grip op de werking van je brein te hebben zodat je dit soort meta-programma's kan switchen afhankelijk van wat de situatie vereist. Ben je bezig ruzies te sussen en te zorgen dat mensen met elkaar weer door een deur kunnen, dan heeft het nut om vooral op de overeenkomsten te letten. Is het doel bijvoorbeeld het maximale uit een cursus te halen, dan is het verstandig om dit meta-programma juist op verschillen te zetten zodat je extra veel nieuwe dingen leert.

Soms wordt gedacht dat mensen vaste instellingen hebben qua meta-programma's. Dat is niet het geval. Het heeft dus geen zin om zogenaamde meta-programmaprofielen op te stellen omdat je daarmee geenszins iemand recht doet. Veel beter is het juist om mensen te trainen allerlei meta-programma's aan of uit te kunnen zetten afhankelijk van de situatie. Wil je meer over de persoonlijkheid weten, dan biedt het Enneagram een veel betere uitkomst. Door de link met persoonlijkheidsstoornissen zoals beschreven in mijn boek “Onbeperkt Jezelf” ligt dat veel dichter bij de werkelijkheid.

Je ziet dan ook dat er geen link is tussen meta-programma's en Enneagramtypes. Elk Enneagramtype kan elk meta-programma op elke manier doen.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA