Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #172 van woensdag 10 december 2008

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) lijkt soms meer over het individu te gaan dan over het samen zijn met andere mensen. Deels klopt dit ook omdat NLP ervan uitgaat dat je eerst je eigen leven op orde moet krijgen en zelf in staat moet zijn om je grotendeels van de tijd goed te voelen voordat je een volwaardige relatie aan kan gaan. Kijk je naar een van de voorlopers van NLP, dr. Milton Erickson, dan zie je dat hij aan veel van zijn cliënten vertelde dat zij, nadat de problemen opgelost waren, op zoek moesten gaan naar een partner, trouwen, samenwonen, kinderen krijgen en misschien zelfs nog een hond nemen.

Dr. Richard Bandler, de bedenker van NLP, vindt dat veel te sturend. Als een echte vrijheidslievende jaren 70 man, gaat hij ervan uit dat je mensen met NLP de tools geeft om zichzelf te empoweren zodat zij zelf daarna hun eigen leven kunnen inrichten zoals ze dat zelf willen. Zelf zit ik tussen die twee posities in. Voor veel mensen, denk ik, is huisje-boompje-beestje een goede oplossing. En voor mensen die veel vrijheid aan kunnen, is juist die vrijheid weer meer van belang.

Daarbij vind ik het Enneagram een grote rol spelen. Rekening houden met de typische eigenschappen van de ander zorgt ervoor dat het gedrag van de ander beter te begrijpen is, en het makkelijker wordt met de ander rekening te houden. Neem bijvoorbeeld de overlevingsmechanismen van het Enneagram. Marie-Jose, mijn lieve partner, is net als ik een type 3, de Succesvolle Werker. Alleen is zij een overlever op basis van vertrouwen alleen op jezelf. Terwijl ik juist overleef in relatie met een partner. Dat betekent dat wij, ondanks dat we zeer hetzelfde zijn, op cruciale onderdelen toch van elkaar verschillen. Hiermee rekening houden bevordert de relatie aanzienlijk.

Op basis van het Enneagram kan je niet alleen andere Enneagramtypes herkennen, maar kan je die kennis meteen gebruiken om handiger met ze om te gaan. Weliswaar betekent dat voor het ene type dat de omgang nog gemakkelijker wordt, en voor het andere type dat het minder moeilijk wordt, maar je gaat in ieder geval de goede richting in.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA