Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #171 van dinsdag 2 december 2008

Een van de meest gestelde vragen over Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is hoe het toch mogelijk is dat iemand die jarenlang een bepaald probleem heeft gehad in een korte periode van hooguit enkele weken dit probleem definitief kan oplossen. Dat dit mogelijk is heeft te maken met hoe het brein functioneert. Gedrag, maar ook problemen worden vormgegeven in het brein door een keten van breincellen die op een vaste manier informatie van het ene deel van je brein naar het andere deel van je brein transporteren. Deze breincellen doen dit omdat zij de afgelopen jaren zo getraind zijn. Ons brein is een biocomputer en als die geen goede dingen leert, dan leert het slechte dingen.

Dus hoewel het brein goed getraind is om een bepaald probleem in stand te houden, hebben de individuele breincellen geen weet van de hele ontstaansgeschiedenis. Zij hebben enkel geleerd om als op het ene pootje informatie binnenkomt het via het andere pootje weer door te geven. Wat NLP doet, is deze kennis op celniveau in de war brengen zodat de betrokken hersencellen niet meer weten hoe het oude en negatieve patroon ook alweer liep. Door na dit proces een positief, goed patroon aan te leren blijkt het brein in de meeste gevallen dit nieuwe patroon over te nemen.

Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen, is het verstandig om tijdens en na deze veranderingen het brein te stimuleren nieuwe paden van hersencellen te maken. Dat is namelijk precies wat er gebeurt als het nieuwe, positieve patroon vat krijgt op het brein. Met andere woorden: door nieuwe activiteiten te ondernemen, dwing je het brein om meer en meer nieuwe paden aan te maken. Het beste kan je dit doen door creatieve dingen te gaan doen. Daarbij maakt het weinig uit of het nu schilderen, beeldhouwen of schrijven is, of wat dan ook. Waar het om gaat is dat wanneer je bezig bent problemen op te lossen, dat je dat proces positief kan ondersteunen door creatief aan de slag te gaan.

Daarbij maakt het niet uit dat je niet meteen vanaf dag 1 een meesterwerk creëert. Nietzsche zei al als het ging om bijvoorbeeld goed leren schrijven: “schrijf 1000 korte situatie-schetsen op, 100 karakterbeschrijvingen en 10 verschillende plots. Combineer deze dan en je hebt je eerste meesterwerk.”

Hetzelfde geldt ook voor alle andere kunsten. Uiteraard gaat het in het begin helemaal niet om of het ergens op lijkt of esthetisch verantwoord is. De eerste schreden op het creatieve pad zijn vooral bedoeld om je brein te trainen in het sneller en vaker aanmaken van nieuwe paden. Wanneer je het proces dan zo leuk vindt dat je er later nog mee doorgaat, dan is dat mooi meegenomen.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA