Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #170 van zaterdag 22 november 2008

De meeste mensen met wie ik werk hebben hun problemen al voor jaren. Ik ben wat dat betreft zo'n beetje de laatste die ze zien. Sommige mensen pakken hun problemen echter al na enkele maanden of in uitzonderlijke gevallen zelfs enkele weken aan. In principe geldt hoe eerder hoe beter. Hoewel Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) ook snel en effectief werkt bij problemen die zich al jaren doen gelden, blijkt dat er snel bij zijn inhoudt dat de problemen makkelijker en eenvoudiger worden opgelost.

De reden is dat ons brein leert op basis van patronen. In principe train je je brein bij alles wat je herhaalt. Vandaar dat het herbeleven van nare gebeurtenissen uit het verleden of je blootstellen aan situaties waarin je je angstig of ellendig voelt ook zo slecht werkt. Het brein wordt op die manier alleen maar weer getraind om zich slecht te voelen. Dankzij onze opvoeding door ouders, school en staat zijn de meeste mensen veel beter staat in zich slecht voelen en veel slechter in zich goed voelen. De meeste mensen hebben 1001 manieren om zich ongelukkig te voelen, maar slechts een paar manieren om zich goed te voelen.

Daar hebben zij zelf geen schuld aan; het is enkel hoe het leven loopt. Maar dat betekent wel dat het verstandig is daar zo snel als mogelijk mee te stoppen en te leren hoe je goed kan voelen. Dat betekent niet dat je de hele tijd maar goed moet voelen, allerminst. Waar het om gaat is dat je zelf voldoende grip hebt op hoe emoties in je brein werken zodat je de juiste emotie bij de situatie kan voelen.

Bij droevige gebeurtenissen is dan een gepast terneergeslagen gevoel prima. Mijn ervaring is echter wel dat zodra mensen geleerd hebben om meer grip te hebben op hun emoties dat zij er zelf voor kiezen om het grootste gedeelte van de tijd zich goed te voelen. Ik ken eigenlijk geen mensen die ervoor kiezen om zomaar eens zich een avondje lekker rot te voelen.

Door het aanleren van positieve patronen zorg je ervoor dat de oude patronen doorbroken worden en dat je vanaf dat moment je brein traint om zich voornamelijk goed te voelen. Nadat ik dit zelf jarenlang gedaan heb, is het voor mijn brein veel moeilijker geworden om me naar te voelen en veel makkelijker om zich goed te voelen. Dit is een van de grote voordelen van het leren van NLP.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA