Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #168 van donderdag 6 november 2008

Met de historische verkiezing van Barack Obama net achter de rug, wordt weer eens duidelijk hoe snel veranderingen kunnen plaatsvinden. Ook al is er reden tot zorg genoeg, er zijn ook steeds weer ontwikkelingen die ronduit positief te noemen zijn. Dat is mooi, want er zijn mensen genoeg die het leven als zinloos zien en daarom er maar op los leven. Omdat Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) vooral over vrijheid gaat, geeft NLP niet aan hoe je je leven moet leven. Elke manier waarbij je andere mensen niet schaadt is prima.

Toch geeft NLP wel aan wat een goede manier is om je leven in te richten. Ons brein is namelijk ingericht om bepaald soort activiteiten als stress en spanning te zien, en andere activiteiten juist weer als ontspannend. Op basis van die gedachte kan je je leven op zo'n manier inrichten dat je je daar goed bij voelt.

Een van de eigenschappen waar ons brein erg goed in is, is het geven van betekenis aan de wereld. We ontdekken vandaag de dag dat veel meer dieren een bewustzijn hebben dan we dachten. Tal van dieren blijken een besef van zichzelf te hebben en bijvoorbeeld rekening te kunnen houden met de toekomst. Dat laat wel onverlet dat zij toch maar heel weinig betekenis geven aan hun wereld in tegenstelling tot de mens.

Al vanaf de oertijd heeft de mens betekenis gegeven aan zijn eigen bestaan. Of het nu gaat om de piramiden in Egypte, Stonehenge of tempels in Zuid-Amerika, om een paar voorbeelden te geven, de mens is altijd op zoek geweest naar zingeving en betekenis. Waarschijnlijk is er een evolutionair voordeel te vinden in religie en spiritualiteit. En dit voordeel heeft er mede voor gezorgd dat de mens zo'n beschaving opgebouwd heeft.

Het wetenschappelijke wereldbeeld heeft veel van dit soort zingeving op een bepaalde manier ondergraven door het terug te brengen tot de normale natuur. Dat neemt niet weg dat ons brein zich nog steeds goed voelt bij spiritualiteit en dat je je voordeel er mee kan doen. Voor mensen die al een vorm van spiritualiteit in hun leven hebben is dat duidelijk, maar mocht dat nog niet zo zijn, dan ben ik er een voorstander om voor jezelf een systeem te maken of te vinden waar je je goed bij voelt.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA