Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #166 van dinsdag 21 oktober 2008

Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) wordt meestal gezien als een methode om opgelopen problemen weer op te lossen. En terecht: veel mensen lukt het om met NLP negatieve patronen te stoppen en die te vervangen in krachtige oplossingen waarbij men zich weer goed voelt. Het lijkt alsof NLP niet kan voorkomen dat er soms nare dingen gebeuren, maar je wel kan leren daar vervolgens goed mee om te gaan.

Toch ligt de waarheid iets subtieler. Door NLP te leren, train je je brein namelijk om op een effectieve manier met moeilijkheden om te gaan. Dat laatste is iets waarvan ik vind dat het of eind basisschool of begin middelbare school aan kinderen geleerd zou moeten worden. Ik weet nog goed dat ik in mijn puberteit er naar snakte om beter met al mijn emoties om te gaan, maar dat er simpelweg niemand was die dit het mij leerde. Vandaar dat mijn eerste gedachte toen ik de NLP van dr. Richard Bandler tegen het lijf liep ook was:

“Dat had ik op mijn vijftiende moeten weten. Wat een hoop problemen had ik daarmee vermeden.”

Zo'n zelfde ervaring had ik afgelopen week ook. We waren naar de Frankfurter Buchmesse gegaan om eens te zien of er nog uitgevers waren om mijn boeken in het buitenland uit te geven. Dat bleek al een oefening in nederigheid, maar dat is zo nu en dan best goed voor mij. Op het moment dat we de reis naar huis wilde aanvangen, bleek onze auto, de Saab 900, niet te willen starten. Duitse wegenwacht erbij, en die maakte de auto vakkundig, althans zo leek het. Want nog geen drie kwartier later, hield de auto er weer mee op. Midden op de Duitse Autobahn, niet echt de beste plek om panne te hebben. Gelukkig wist Marie-Jose adequaat de auto naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats te sturen alwaar bleek dat de Saab er definitief mee stopte.

Door de regen lopend op zoek naar de naam van het verlaten oord, ergens in Zuid-Duitsland, bekroop mij een naar gevoel dat ik deze ellende eigenlijk toch wel zat begon te worden. Maar bijna automatisch reageerde mijn onbewustzijn daar direct op door ervoor te zorgen dat het negatieve gevoel stopte en ik me weer redelijk neutraal ging voelen. Met de auto achterop terug naar Nederland gaan met de lokale Duitse sleper is op zich niet leuk, maar ik merkte aan mijzelf dat ik veel rustiger bleef dan ik vroeger geweest zou zijn voordat ik NLP me eigen gemaakt had.
Aan deze hele situatie moest ik nog een keer terugdenken toen ik de volgende reactie kreeg naar aanleiding van het prentenebook “NLP voor Kidz”:

“Vorige week heb ik samen met mijn oudste dochter (4 jaar) de eerste 2 verhaaltjes uit het EBOOK: NLP voor KIDZ … zitten lezen. Verassend hoe snel ze doorhad wat er met Joost gebeurde. De volgende dag was ze er nog enthousiast over. De hele dag kleurde het pijltje dat in haar buik draaide rood en groen en bewoog het zich een andere kant uit. (Afhankelijk van haar gemoedstoestand). Geweldig om te zien hoe simpel en effectief de gevoel-omdraaitechniek werkt.”

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA