Dit een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #164 van zaterdag 4 oktober 2008

Ons brein functioneert op basis van neurotransmitters. Dit zijn stofjes die ervoor zorgen dat de informatie van de ene naar de andere hersencel gestuurd kan worden. Naar nu blijkt zijn veel eigenschappen van je persoonlijkheid bepaald door de mate waarin je deze neurotransmitters hebt. Maakt je brein bijvoorbeeld veel dopamine aan, dan zul je eerder neigen naar roekeloos gedrag. Maak je minder dopamine aan dan ben je juist veel meer risicomijdend. Het samenspel van al deze factoren bepaalt je persoonlijkheid.

De beste beschrijving hiervan is het Enneagram.
Binnen het Enneagram zijn negen verschillende types te vinden. Deze types onderscheiden zich op vele vlakken. Zowel qua persoonlijkheidskenmerken, of ze meer doeners, denkers of met hun image bezig zijn, of hoe ze zich gedragen tijdens stress of ontspanning. Maar een van de meest cruciale manieren om zich te onderscheiden is door middel van hun hoofdzonde en hun hoofddeugd.
Je hoofdzonde is wat natuurlijk komt en je makkelijk afgaat. Je hoofddeugd daarentegen lijkt onnatuurlijk en is echt een opgaaf om voor elkaar te krijgen, maar zorgt er uiteindelijk wel voor dat je beter in je vel komt te zitten en gezonder wordt. De hoofdzondes en deugden van alle types zijn:

Type 1, de Perfectionist: woede (hoofdzonde) - vrede (hoofddeugd)
Type 2, de Helper: trots (hoofdzonde) - nederigheid (hoofddeugd)
Type 3, de Succesvolle Werker: bedrog (hoofdzonde) - eerlijkheid (hoofddeugd)
Type 4, de Romanticus: jaloezie (hoofdzonde) - tevredenheid (hoofddeugd)
Type 5, de Analist: gierigheid (hoofdzonde) - delen (hoofddeugd)
Type 6, de Loyalist: angst (hoofdzonde) - kracht (hoofddeugd)
Type 7, de Levensgenieter: gulzigheid (hoofdzonde) - matigheid (hoofddeugd)
Type 8, de Baas: lust (hoofdzonde) - rust (hoofddeugd)
Type 9, de Bemiddelaar: luiheid (hoofdzonde) - discipline (hoofddeugd)

Elk moment van de dag is er eentje waarop je makkelijk je hoofdzonde kan schieten. In het geval van de Perfectionist bijvoorbeeld is elk moment dus wel een moment om in woede te ontbarsten. En de hoofdzonde is een glijdende schaal. Het is makkelijk om steeds sneller en verder erin af te glijden. Op elk moment van de dag moet je dus jezelf focussen op je hoofddeugd totdat dat een tweede natuur geworden is.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA