(geschreven 30 juni 2012)

Begin 2010 heb ik het gratis rapport “De Komende Dertig Jaar: worse case planning 2010 - 2040” uitgebracht. Mijn gemakkelijke voorspelling van een dubbel dip recessie in 2011 is uitgekomen. Maar toen wist ik nog niet hoe onverstandig voorspellen is. Sindsdien heb ik mij de subjectieve Bayesiaanse statistiek van Bruno de Finetti eigengemaakt zoals je kan lezen in mijn boek “De Logica van Onzekerheid: de Finetti’s subjectieve Bayesiaanse filosofie”. Dat betekent dat ik nu geleerd heb om geen voorspellingen te maken waarmee ik doe alsof onzekere zaken zeker zijn, maar om mijn eigen subjectieve waarschijnlijkheidsevaluaties te voorzien.

Vandaar dat ik nu met een update kom. Ik voorzie met hoge waarschijnlijkheid dat de komende tijd de volgende zaken gaan plaats vinden. Dit is mijn eigen subjectieve inschatting. De bedoeling van subjectieve Bayesiaanse is dat jij aan de hand van nieuwe informatie zoals wat je hier leest jouw eigen persoonlijke inschatting up to date brengt. Kortom, laten we beginnen met wat ons nog allemaal te wachten staat:

De komende twaalf maanden:

- Griekenland blijkt niets van de afspraken waargemaak te hebben waardoor het IMF de financiering stopt. De Grieken presenteren dit als “nieuw onderhandelen”. Na lang beraad geeft de Europese Unie toe en neemt de EU de financiering van het IMF over en worden de eisen die aan Griekenland gesteld worden verlicht.

- Spanje blijkt ook niets van de toezeggingen waar te maken en vraagt om 300 miljard noodhulp en eist dat deze gegeven gaat worden zonder enig toezicht. Na lang beraad geeft de Europese Unie toe. Hierdoor is het ESM fonds leeg voordat het goed en wel begonnen is.

- Ierland eist herziening van hun pakket omdat het om “enkel een banken probleem” zou gaan. Dit is, net als bij Spanje, onzin. Het probleem is een in elkaar gestorte huizenmarkt omdat mensen (net zoals in Nederland) boven hun stand huizen gekocht hebben dankzij lage rente en subsidies zoals de hypotheekrenteaftrek.

- De start van het Europese bankentoezicht wordt ernstig vertraagd omdat Zuid-Europese landen willen voorkomen dat de ECB erachter komt hoe slecht hun banken ervoor staan.

- Italiaanse banken hebben noodhulp nodig. Italië wil vlak voordat het Europese bankentoezicht dan uiteindelijk toch van start gaat snel nog zo’n 150 miljard euro financiering onder gunstige voorwaarden.

- Frankrijk blijkt ook een financieringsprobleem te krijgen. Naar nu blijkt hebben alle problemen niets te maken met de bankencrisis, de bezuinigingsmaatregelen of het gebrek aan hervormingen. De problemen komen voort uit het simpele feit dat er door landen, bedrijven en burgers veel en veel te veel is geleend.

- Italië vraagt om 600 miljard noodhulp. Dit geld is er domweg niet. Duitsland en Nederland raken hun AAA rating kwijt. Frankrijk zakt nog verder in het moeras.

De komende acht jaar:

- Japan verklaart zichzelf failliet en gaat Spartaans een nieuw begin maken.

- De euro zakt tot 0,80 dollar.

- De Verenigde Staten van Europa worden uitgeroepen en opgericht. Met Europese partijen en rechtstreekse Europese verkiezingen van een Europese president en een Europees parlement naar Frans model.

- De Eurozone wordt nog steeds als positief beschouwd door de rest van de wereld waardoor de koppeling van de grondstoffenprijs aan de euro redelijk stand houdt (de prijs van grondstoffen daalt met de euro mee). Hierdoor ontstaat er geen inflatie in Europa, maar door de aanhoudende crisis twintig jaar deflatie naar Japans voorbeeld. Hoe slecht deze uitkomst ook is, deze is aanzienlijk beter dan wat er had kunnen gebeuren.

- In de VS blijkt dat het onmogelijk is om te bezuiningen en zij blijven geld bij drukken. Dankzij de val van de euro lijkt de dollar een stevige munt, maar vergeleken met de rest van de wereld dalen beide munten hard. De euro daalt harder dan de dollar.

- De spanning met China loopt steeds verder op. Nog nooit is zo’n snelle verschuiving van economische macht zonder oorlog verlopen en de nu nog metaforische loopgraven betrokken in de strijd om olie, met name in het Midden Oosten.

2020 - 2025

- In de VS ontstaat hyperinflatie en de dollar is niets meer waard.

- De spanning tussen China en de VS mondt uit in de Derde Wereldoorlog. Hopelijk wordt deze oorlog uitgevochten met proxy staten, terreurgroepen en drones in plaats van conventionele en nucleaire wapens.

- Europa en Rusland worden de Derde Wereldoorlog in gezogen.

- In Europa blijft er devaluatie.

- Pensioenfondsen gaan failliet en de AOW blijkt onbetaalbaar. Kortom, er komt een flinke versobering van de oude dag en de pensioengerechtigde leeftijd wordt 75 jaar. Privaat bijverzekeren om eerder te stoppen wordt de regel.

2025 - 2040

- Mede om de oorlog te winnen wordt en gewonde militairen goed op te vangen wordt er veel geinvesteerd in gen-, stamcel- en nanotechnologie plus computers. Hierdoor begint de biomedische revolutie en het samensmelten van mens en computer zoals ik voorspeld heb in mijn boek “Memento Mori: overleef de dood”. Zo’n beetje alle schulden zijn of weg dankzij faillissementen of weg via hyperinflatie. Hierdoor is er weer meer dan genoeg ruimte om met nieuwe schulden nieuwe economische booming business op te zetten. Hierdoor ontstaat er een nieuwe nog grotere economische expansie dan ooit en begint de schuldencyclus opnieuw.

Het is belangrijk om goed te begrijpen dat hoe vervelend het ook nu voor ons is om vlak voor het dieptepunt van de schuldencrisis te zitten, we heel veel, zo niet bijna alles wat we nu hebben te danken hebben aan de schuldencrisis. Je huis, computers, TV, internet, vliegreizen, gezondheidszorg, auto’s, een gemiddelde levensduur van 80 jaar in plaats van 65 jaar en ga zo maar door is er allemaal gekomen dankzij ons vermogen om enorme schulden op te bouwen. Elke schuldencyclus heeft een einde en een nieuw begin en helaas gaat dat meestal met een wereldoorlog gepaard en het verlies van miljoenen mensenlevens. In principe is dat nergens voor nodig, maar het onvermogen van mensen om pijn te lijden, of beter gezegd om zich goed te voelen terwijl ze zich in nare omstandigheden bevinden, zorgt ervoor dat er een veel zwarter scenario werkelijkheid wordt dan strikt noodzakelijk.

Het is dan ook verstandig om je goed op je toekomst voor te bereiden. Mocht je kapitaal hebben dan dien je voorzorgsmaatregelen te nemen om je kapitaal te beschermen. Dat kan je het beste zien als het kopen van een verzekering tegen het verlies van je kapitaal: als je mazzel hebt, kost je verzekering je geld, maar hoef je er nooit gebruik van te maken. Maar de meeste mensen zullen geen kapitaal hebben. Voor hen is het zaak om in ieder geval ervoor te zorgen dat zij zich vaardigheden eigen maken. Er is namelijk een gerede kans dat je tal van je eigendommen in de komende megacrisis kwijtraakt. In zulke situaties heb je meer aan vaardigheden, want die kunnen je nooit meer afgepakt worden en aan de hand van die vaardigheden kan je nadat de crisis weer over is en je het overleeft hebt, weer aan de slag om een goed leven voor jezelf op te bouwen.

Uiteraard zie ik als beste optie om vaardigheden op te doen om het Neurogram® en NLP te leren. Daarmee krijg je de tools in handen waarmee je je brein optimaal gaat gebruiken waardoor je je goed leert voelen terwijl je mogelijk in slechte omstandigheden komt te zitten. Plus je leert dan allerlei slimme strategieën voor een goed leven aan. Daar heb je nu veel aan en mocht dit zwarte scenario uitkomen, dan heb je daar nog veel meer aan. Het is zaak om wanneer je nu de mogelijkheden hebt om met NLP en het Neurogram ® aan de slag te gaan hiervan gebruik te maken en alle benodigde vaardigheden op te doen om goed op de toekomst voorbereid te zijn, wat de toekomst ook moge brengen. Wanneer blijkt dat mijn voorzien volkomen mis zat dan is iedereen inclusief ik erg blij en heb je nog steeds waardevolle vaardigheden opgedaan. En als onverhoopt blijkt dat ik het goed voorzie of dat ik nog een optimist blijk te zijn, dan heb je in ieder geval genoeg breintraining achter de rug om ook beter met deze situatie om te gaan. Daarom: vraag in ieder geval op korte termijn een gratis en geheel vrijblijvend verkennend gesprek aan om de mogelijkheden van een NLP & Neurogram® opleiding te bespreken:

Categories: Neurosofie

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA