Het boek, De logica van onzekerheid: de Finetti's subjectieve Bayesiaanse filosofie, gaat over statistiek zonder dat er gebruik gemaakt wordt van statistiek of zelfs maar van wiskunde. Het ligt niet voor de hand dat ik zo’n boek geschreven heb, omdat niet een twee drie direct te begrijpen is wat de connectie is met de rest van mijn oeuvre. De achterliggende reden is dat ik tijdens het lezen van de Finetti’s werk zo door hem en zijn ideeën gegrepen ben dat ik niet anders kan dan meehelpen aan het bekender maken van zijn werk. De enige manier waarop ik mijn steentje kan bijdragen is door er een boek over te schrijven dat de Finetti’s filosofie op een heldere en gemakkelijk te begrijpen manier uitlegt. Verder is, voor zover ik weet, dit ook meteen de eerste keer dat delen van het werk van de Finetti in het Nederlands zijn vertaald. Dus ook wat dat betreft is het een uniek boek.



De reden dat ik zo door de Finetti’s filosofie gegrepen ben, is omdat hij, volgens mij voor het eerst in het bestaan van de mensheid, een theorie ontwikkeld heeft die wiskundig volkomen correct en goed onderbouwd is en waar ook niemand iets op tegen heeft en die tegelijkertijd duidelijk maakt dat er geen waarheid is, geen oorzaak en gevolg en praktisch geen zekerheden. Kortom, een filosofie die dichtbij mijn hart ligt.

Wat “De logica van onzekerheid” absoluut duidelijk maakt is dat het leven voornamelijk onzeker is en dat het geen zin heeft om te doen alsof je zekerheden in het leven hebt. Zeker binnen NLP is dat een uitermate belangrijke notie die veel aandacht verdient. Want bij een verkeerde toepassing van NLP worden mensen “zekerheden” aangepraat waar er geen zekerheid is. In het kader: als je er maar hard genoeg in gelooft dan kan je het zeker, worden mensen bijvoorbeeld arrogant gemaakt zonder dat ze de competenties hebben om het ook waar te maken. Dit is wat ik “op pomp NLP” noem waarbij mensen opgepompt worden om toch maar vooral veel positieve rotsvaste overtuigingen te krijgen. Maar daar is NLP nooit voor bedoeld. Bij een correcte toepassing van NLP leer je weliswaar om negatieve rotsvaste overtuigingen af te breken naar een niveau van dat het zou kunnen of niet, maar is het nooit de bedoeling geweest om mensen met absolute zekerheid positieve overtuigingen te geven. De Finetti’s filosofie laat dan ook haarscherp zien dat zulk gedrag tot grote schade leidt.

Veel beter dan doen alsof het absoluut zeker is dat de wereld een groot hippy paradijs is waar iedereen aardig doet, is om goed te leren omgaan met onzekerheid. NLP is juist bedoeld om ervoor te zorgen dat je goed omgaat met de moeilijkheden en onzekerheden die mensen door de speling van het lot op hun pad tegenkomen. De wereld bestaat voor het overgrote deel uit onzekerheden en NLP technieken zijn de meeste effectieve en elegante manier om ervoor te zorgen dat jij je te midden van al die onzekerheid goed voelt en de juiste beslissingen neemt om ervoor te zorgen dat je toekomst beter wordt. De Finetti’s filosofie laat zien hoe je dat op zo’n manier doet dat je coherent bent en zo min mogelijk schade leidt door de beste keuzes te maken die je in het licht van alle kennis die je hebt opgedaan kan maken.

Hier is de flaptekst van het boek dat in de zomer van 2012 uitkomt:

Veel mensen zijn op zoek naar zekerheid, maar het leven bestaat voor het grootste gedeelte uit onzekerheid. Statistiek is niet het eerste hulpmiddel waar je aan denkt wanneer je beter met onzekerheid wilt leren omgaan. En toch is dat precies wat de Finetti in de twintigste eeuw voor elkaar heeft gekregen: een persoonlijke en subjectieve manier van statistiek bedrijven waarmee je beter met onzekerheid leert omgaan. Een manier waarmee je meer vrijheid krijgt, meer mogelijkheden gaat zien en beter in staat bent om een goede toekomst op te bouwen.

Dit boek gaat over statistiek zonder statistiek en wiskunde te gebruiken. Het gaat over de achterliggende subjectieve Bayesiaanse filosofie van de Finetti, een Italiaanse filosoof der statistiek die in de twintigste eeuw zeer waarschijnlijk een van de belangrijkste filosofieën voor de mensheid heeft ontwikkeld en tegelijkertijd voor het grote publiek zo onbekend is gebleven. Zijn filosofie leert je hoe je beter met onzekerheid omgaat, hoe je een coherent standpunt inneemt en hoe je in het licht van nieuwe kennis je eigen standpunten weer op een goede manier up to date brengt.

Met de filosofie van de Finetti in de hand leer je dat statistiek waarden en normen oplegt. Het verklaart waarom er in discussies en debatten zoveel foutieve wetenschappelijke conclusies worden gebruikt. Maar statistiek strekt zich breder uit dan alleen de wetenschap. Het maakt bijvoorbeeld ook duidelijk waarom falende bankiers zwaar gestraft dienen te worden, het waarschijnlijk slechter gaat met het milieu dan we denken en waarom stoppen met roken zo moeilijk is. Kortom, de Finetti’s logica van de onzekerheid gaat over zoveel meer dan alleen wetenschap: het is de manier om goed om te gaan met de wereld, het leven en jezelf in het bijzonder. Het maakt duidelijk dat er in de praktijk geen waarheid is, geen oorzaak en gevolg en geen zekerheden. Maar dan wel op zo’n manier dat je empowered wordt om met kracht, rust en zelfvertrouwen de toekomst tegemoet te treden.


Dus, wanneer je een gedegen wetenschappelijk onderbouwing aan je eigen standpunten en beslissingen over de toekomst wilt geven, bestel dan vandaag nog het boek “De logica van onzekeheid: de Finetti’s subjectieve Bayesiaanse filosofie” met het onderstaande formulier:



De Logica van Onzekerheid: de subjectieve Bayesiaanse filosofie van Bruno de Finetii

€15.00




Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.
betaalmethode
Categories: NLP & Enneagram boeken, CD's en DVD's

4 Trackbacks

Trackback specific URI for this entry

  • sangharotterdam.nl 
    PingBack
    ...
  • nlpwetenschap.nl 
    PingBack
    ...
  • nlpwetenschap.nl 
    PingBack
    ...
  • The Institute of Unconventional Wisdom: NLP & het Enneagram 
    Wat ons nog te wachten staat
    (geschreven 30 juni 2012) Begin 2010 heb ik het gratis rapport “De Komende Dertig Jaar: worse case planning 2010 - 2040” uitgebracht. Mijn gemakkelijke voorspelling van een dubbel dip recessie in 2011 is uitgekomen. Maar toen wist ik nog niet hoe onver ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA