Terwijl velen van ons zich afvragen hoeveel lichaamsbeweging we nodig hebben om gezond en fit te worden en te blijven, heeft een groep Canadese onderzoekers onderzocht hoe weinig lichaamsbeweging we eigenlijk nodig hebben. En het blijkt dat het veel minder is dan veelal wordt gedacht – ofschoon er uiteraard wel een beetje gewerkt moet worden.

De onderzoekers onderzochten twee groepen mensen. De ene groep bestond uit overwegend gezonde mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die in hun leefstijl veel zitten en weinig bewegen. De andere groep bestond uit mannen en vrouwen van middelbare en oudere leeftijd met een cardiovasculaire aandoening.

Aan het begin van het onderzoek werden de hartslag en de kracht van de deelnemers gemeten op een fitness fiets. De condities van de deelnemers lieten zoals verwacht te wensen over en de condities van met name de cardiovasculaire patiënten waren slecht. Vervolgens werden de deelnemers gevraagd een aangepast intervaltrainingsprogramma te volgen waarbij de condities van iedereen regelmatig werden gecontroleerd.

Bij deze intervaltraining was het de bedoeling om eerst 1 minuut lang op de hometrainer in te spannen, waarbij de hartslagsnelheid niet hoger hoefde te komen dan 90% van de maximale hartslagsnelheid, daarna kon 1 minuut ontspannen worden om te herstellen. Dit inspannen en herstellen werd tien keer herhaald – dus de training duurde niet langer dan 20 minuten per keer.

Ondanks de vrij korte lichamelijke oefening werd al binnen enkele weken duidelijke vooruitgang in gezondheid en fitheid waargenomen bij beide groepen deelnemers – ook de hartpatiënten. Het lijkt tegenstrijdig, maar de hartpatiënten ondervonden geen problemen met hun hart, waarschijnlijk omdat de oefening zo kort duurt en niet tot de maximale belasting van het hart gaat.

De onderzoekers benadrukken dat uitgebreidere trainingen zeer goed zijn voor de lichamelijke gezondheid en fitheid, maar als je niet zoveel tijd hebt om te trainen en je wil toch iets doen aan je gezondheid en conditie, dan is twee keer per week zo’n aangepaste intervaltraining van 20 minuten zeer geschikt.

Bron: NYTimes

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigd door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]


Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry