Wanneer hersenen beschadigd worden, door bijvoorbeeld een harde klap, trekken de axonen en dendrieten van de neuronen zich terug naar het cellichaam. Hierdoor worden de verbindingen tussen neuronen verbroken en functioneert het brein met betrekking tot die bewuste verbindingen niet meer. Wanneer de beschadiging groot genoeg is, kunnen de verbindingen niet uit zichzelf hersteld of vervangen worden.

Een van de belangrijkste doelen van het herstel bij hersenbeschadiging is dan ook dat de verbindingen weer worden aangemaakt. Al jaren lang hebben wetenschappers gezien, tijdens experimenten op laboratoriumdieren, dat stamceltherapieën positieve effecten kunnen hebben op de verbindingen. Het is mogelijk dat een beschadigd brein zich hersteld met behulp van aangebrachte stamcellen. Echter, hoe precies het herstel tot stand komt, is nog altijd onduidelijk.

Recent onderzoek heeft belangrijke nieuwe inzichten gegeven. De onderzoekers hebben moleculaire mechanismen ontdekt die optreden wanneer geïmplanteerde menselijke stamcellen helpen bij het herstel van axonale beschadiging. Het onderzoek maakte gebruik van laboratoriumdieren en van een speciaal ontworpen laboratoriumopstelling met menselijke neuronen die axonale beschadiging kan simuleren. Het experiment bracht een aantal moleculaire mechanismen aan het licht die nog niet eerder waren waargenomen.

Gezien de vele succesvolle experimenten moet het volgens wetenschappers mogelijk zijn om een beschadigd brein te helpen herstellen met behulp van stamceltherapie, maar er is nog een lange weg te gaan. Er moet nog veel onderzocht worden voordat stamceltherapie in het menselijk brein veilig en met zeker succes toegepast kan worden.

Bron: UTMB

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]


Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry