Waarom bevat onze taal zoveel woorden die meerdere betekenissen hebben? Je zou zeggen dat hierdoor de kans op verwarring tijdens communicatie alleen maar toeneemt. Echter, context maakt de betekenis van woorden meteen duidelijk. Een woord dat in een bepaalde context wordt gebruikt, betekent iets anders dan in een andere context en tijdens ons taalgebruik houden we hier op bewust en onbewust niveau rekening mee. Hierdoor kan de communicatie toch zoals bedoeld verlopen.

Recent onderzoek naar drie talen (Engels, Nederlands en Duits) toont aan dat kortere, veel voorkomende woorden, waarvan de klank overeenkomt met de meest typische klankpatronen van de betreffende taal, vaker meer betekenissen hebben dan andere woorden. Dit betekent dat overwegend de ‘eenvoudige’ en veelgebruikte woorden de meeste verschillende betekenissen hebben.

Cognitief gezien is het dus ‘goedkoper’ dat je dezelfde woorden kunt gebruiken – je gebruikt vaker eenvoudige klankpatronen en je hoeft minder te graven in je eigen woordenschat op zoek naar een nieuw woord. Zolang de context duidelijk is, zal de interpretatie van een woord, dat in principe meerdere betekenissen heeft, geen probleem zijn.

Wat betekent dit voor computerwetenschappen?
Ambiguïteit in taal is een van de grote problemen waar men in de computerwetenschappen tegenaan loopt. Communicatie tussen mensen onderling via woorden is van nature ambigu, maar hoeft geen probleem te zijn, omdat we over complexe cognitieve mechanismen beschikken die zorgen voor correcte interpretatie. Communicatie tussen mens en computer kan echter niet ambigu zijn, omdat computers in enen en nullen ‘denken’.

Bron: MIT

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]


Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry