Bewust herhalen van bepaalde informatie tijdens het leren zorgt ervoor dat de informatie beter wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen van het brein dan wanneer de informatie niet wordt herhaald. Daarom stampen we bijvoorbeeld bij hoofdrekenen onze tafels en bij geschiedenis de jaartallen. Voldoende slaap zorgt er verder voor dat het proces van opslaan van informatie goed gebeurt, zodat het beter en langer in het lange termijn geheugen blijft – het brein doet in principe niets met de informatie zelf tijdens de slaap, maar het verbetert het proces van opslaan. Dit is een visie die inmiddels al decennia lang door wetenschappers wordt gedeeld.

Recentelijk doen onderzoekers daarentegen ontdekkingen die erop duiden dat ons brein tijdens de slaap wel degelijk meer doet dan alleen het verbeteren van het proces van opslaan. Er wordt steeds meer bewijs gevonden dat bepaalde hersendelen tijdens slaap actief worden waardoor de geleerde informatie verder geïnterpreteerd en verwerkt wordt.

Het lijkt erop dat tijdens de slaap een apart geheugen systeem actief wordt dat anders is dan de bekende traditionele geheugen systemen. Men vermoedt dat ons brein tijdens de slaap daadwerkelijk actief de nieuwe informatie verwerkt waardoor we, wanneer we weer wakker zijn, die nieuwe informatie (die zit opgeslagen in ons lange termijn geheugen) beter kunnen gebruiken.

Bron: Michigan State University News

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry