Nested Loops is een hypnotische techniek waarbij je een publiek hypnotiseert en een suggestie of een strategie in het onbewustzijn van je toehoorders stopt. Het is de techniek bij uitstek die goede NLP trainers zulke goede trainers überhaupt maken. Let alleen wel op, de meeste NLP trainers passen geen hypnose toe en ook geen Nested Loops omdat zij dit zelf nooit geleerd hebben. Nested Loops zijn een van de reden om voor moderne op hypnose geënte NLP van The Society of NLP te kiezen.

Een Nested Loop werkt als volgt. Je vertelt een aantal verhalen die je abrupt halverwege het verhaal afbreekt om vervolgens alsof het hak op de tak is naar het volgende verhaal te gaan. Het abrupt afbreken van een verhaal opent een loop. Met vijf verhalen open je dus vijf loops en de ene loop zit in de andere loop. Vandaar dat het Nested Loops genoemd wordt. Idealiter is elk volgend verhaal een verhaal in een verhaal. Dus bijvoorbeeld: Gister kwam ik Piet tegen en we gingen samen vissen. (Loop 1 wordt geopend) Tijdens het vissen vertelde Piet mij het verhaal van zijn Oom Kees (Verhaal 1 wordt abrupt afgebroken en Loop 2 wordt geopend). Ome Kees had een buurman en die buurman ging een keer op vakantie en toen beleefde hij avonturen (Verhaal 2 wordt abrupt afgebroken en Loop 3 wordt geopend).

Na een aantal loops geopend te hebben (drie, maar liever vijf of nog meer), geef je de suggestie of leg je een bepaalde strategie uit. Het bewustzijn is nu zo verward en nog zo bezig met de vorige verhalen en hoe die aflopen dat het minimaal aandacht heeft voor de suggestie of de strategie. Deze kan je dus bijna rechtstreeks tot het onbewuste richten.

Na de suggestie of de strategie, sluit je de loops weer in omgekeerde volgorde door de verhalen af te maken. Dus in ons voorbeeld eerst het verhaal afmaken van de buurman van Ome Kees. Daarna het verhaal van Ome Kees zelf en daarna het verhaal van het vissen.

Naast het effect dat het bewustzijn onvoldoende kritisch kan zijn op de suggestie of de strategie, krijg je ook het Zeigarnick effect oftewel de cliffhanger van de soaps. Mensen raken geboeid door je presentatie en hangen aan je lippen omdat zij willen weten hoe het eerste verhaal af liep. Bij het sluiten van de loops krijgen mensen juist een gevoel van closure, dat alles goed af gesloten en opgelost wordt. Door dit gevoel van closure wordt de suggestie of de strategie nog meer in het onbewuste vast gezet. Sprekers en trainers die Nested Loops gebruiken, komen dan ook veel charismatischer over dan andere sprekers of trainers.

Wil je meer weten, vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.


Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.
betaalmethode
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA