Richard Bandler heeft de firewalk (vuurlopen) altijd afgewezen als een dom idee. Al was het maar omdat de kans dat je 's ochtends een keer wakker wordt en je buurman uit wraak een gracht met hete kolen om je huis gelegd heeft zo verschrikkelijk klein is. Een firewalk leert je geen vaardigheden waar je in de praktijk iets aan hebt.

De voorstanders van firewalk brengen natuurlijk naar voren dat het gaat om het overwinnen van een angst waardoor je daarna het gevoel hebt dat je alles kan overwinnen in het kader van "als ik dit kan, kan ik alles". In de praktijk blijkt dit allerminst zo te werken. Weliswaar krijgen mensen een euforisch gevoel na het voltooien het vuurlopen, maar dit euforische gevoel is ook onpraktisch omdat het te goed aan voelt om mensen ook tot daden aan te zetten. Het blijkt dat mensen vooral in actie komen als ze zich goed voelen, maar niet over de top super goed. Zo'n super sterk goed gevoel voelt wel goed aan uiteraard, maar is zo goed dat er weinig aanleiding uit voortkomt om aan de slag te gaan. Je kan het vergelijken met heroïne. Heroïne junks zijn alleen maar bezig met zich goed voelen, maar tijdens hun high doen ze verder niets.

Het tweede probleem is dat het moeilijk is om dit euforische gevoel in stand te houden. Je kan dit vergelijken met de dinsdagdip van XTC gebruikers. Tijdens het feest is alles geweldig, maar als ze weer in de normale wereld komen dan valt het allemaal tegen. Bij firewalk seminars heb je iets vergelijkbaars: als mensen weer thuis komen, komt alles grijs en saai over omdat de euforie mist. Dat is de reden dat sommige mensen verslaafd raken aan vuurlopen. Ik ken mensen die er trots op zijn dat ze meer dan 30 keer een firewalk gedaan hebben. Als ik dan kijk hoe weinig effectief ze hun leven leiden dan denk ik dat de vergelijking met een junk goed op gaat.

Er is ook niets engs aan een firewalk. Vele volkeren doen het al eeuwen, ook bijvoorbeeld bij bepaalde religieuze feesten in Oost Europa. Je loopt namelijk geenszins over hete kolen maar over een koele aslaag. Hetzelfde geldt voor paal springen, pijlpunt breken en al dat soort zaken. Het lijkt eng, maar is relatief veilig. Dat wil zeggen dat je zonder enige voorbereiding een 99% kans hebt dat het prima afloopt. Tegelijkertijd is er 1% mensen die hun voeten wel degelijk verbranden.

En dat alles om iets te bereiken wat slecht werkt omdat mensen nergens geleerd wordt om zich goed te voelen zonder een firewalk. Dat is de reden dat mensen er verslaafd aan raken. Goede NLP leert mensen om zich goed te voelen zonder dat er een aanleiding zoals bijvoorbeeld vuurlopen hoeft te zijn. En wel op zo'n manier dat je dat zelf toe kan passen in de dagen, weken, maanden en jaren na de training. Bij een goede NLP opleiding is er dus geen dinsdagdip. Je leert technieken die generiek inzetbaar zijn voor zaken die je concreet goed kan gebruiken in je eigen leven. Kortom, een firewalk is overbodig en onverstandig.

Ook als je het effect in de vorm van de zin "als ik dit kan, kan ik alles" goed bestudeert dan zie je wat er mis mee is. Het is onzin om te stellen dat je alles kan als je een keer een firewalk gedaan hebt. Je kan misschien meer, maar nooit alles. Toch geloven vuurlopers dat wel waardoor er arrogantie zonder bijhorende competenties gekweekt wordt, een veelvuldig voorkomende probleem bij slechte NLP.

Daarnaast is het zo dat je een model aangeleerd wordt waarbij je met heel veel lef en moed je ergens over heen moet zetten om iets te bereiken. Dit is een funest patroon omdat moed en lef heel veel energie vreten. Veel beter is het om mensen te leren te ontspannen en om vanuit ontspanning en plezier, rust en zelfvertrouwen in actie te komen. Tenslotte leidt dit patroon naar een ander patroon namelijk dat als je iets maar hard genoeg wilt (dus genoeg moed verzamelt) dat je het ook kan. Het probleem met dit patroon is dat het gevolg is dat mensen het gaan omdraaien: als iets mislukt en je kennelijk iets niet kon, dan ligt dat helemaal aan jou want dan heb je het niet hard genoeg gewild. Eigen schuld, dikke bult. Zeker als je dit combineert met ziektes dan kom je al snel in het destructieve patroon dat iemand ziek is omdat hij niet hard genoeg beter wilde worden en dat het dus allemaal aan hem zelf ligt.

Het is van groot belang dat NLP afstand neemt van zulke praktijken om te beginnen met vuurlopen en de firewalk.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA