Emoties zijn met pijn vergelijkbare signalen. Hoewel pijn vervelend is, is het goed dat pijn bestaat, want het waarschuwt ons dat er bijvoorbeeld een gat in ons lichaam zit. Op die manier kunnen we de wond verzorgen voordat de wond zo ontstoken raakt dat het ons leven bedreigt. Als we de wond schoongemaakt hebben dan kan de pijn in principe uit want die heeft zijn werk gedaan. Alleen werkt ons lichaam zo niet. De pijn blijft nog enige tijd doorzeuren ook al is het nergens meer voor nodig.

Emoties werken op dezelfde wijze. Alleen waarschuwen zij ons dat er iets mis is voordat er een gat in ons lichaam komt. Evolutionair gezien is dat een grote plus want voorkomen is beter dan genezen. Op een gegeven moment komt er een bedreigende situatie waar het brein geen uitweg ziet en het brein verzint dan een emotie om ons te waarschuwen voor de bedreigende situatie. So far so good.

Als we de bedreigende situatie overleven dan leert het brein van zijn gebruik van de emotie en legt dit gebruik vast in een patroon. In onze huidige geciviliseerde maatschappij is het zo veilig dat we praktisch altijd wel overleven. Het gevolg is dat ons brein snel patronen van negatieve emoties opbouwt. Dit patroon is echter, anders dan pijn, geen signaal van buiten het brein dat het brein verwerkt, maar een signaal dat het brein zelf opwekt aan de hand van zijn eigen interpretatie van de situatie waarin iemand zich bevindt. In de praktijk blijkt dat meer dan 95% van de negatieve emoties geen waarschuwing voor een werkelijke bedreiging zijn, maar alleen maar onterecht getriggerd worden door ingebeelde bedreigingen. De wereld is vandaag de dag veel veiliger dan waar ons brein voor is gebouwd.

En hier ontstaan de problemen: het risico is groot dat het brein steeds meer en meer situaties als bedreigend gaat ervaren en steeds meer en meer het emotiepatroon triggert. Of andersom: naar mate je meer negatieve emoties beleeft, wordt je brein beter in het aanzetten van negatieve emoties. Bij gezonde mensen is dit geen probleem, want zij hebben genoeg grip op hun emoties om bij elke situatie het gewenste en passende gevoel op te roepen.

Pas als je onvoldoende grip op je emoties hebt, worden emoties een probleem. Dan gaan emoties je leven verstoren. Soms een beetje en soms zo veel dat mensen niet meer goed functioneren. In al die gevallen dat emoties met jou aan de haal gaan, is het verstandig om NLP te leren om beter met je gevoelens om te gaan en zelf degene te zijn die bepaald welke emoties je wel of niet wilt voelen dan wel kan gebruiken.

Dat betekent niet dat je je alleen maar goed moet voelen. Er zijn genoeg gelegenheden waarbij een negatief gevoel op zijn plaats is en de voorkeur geniet. Maar de meeste mensen die ik ken en die met NLP grip op hun emoties hebben gekregen, kiezen ervoor de grootste gedeelte van de tijd zich goed te voelen.


Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA