Dromen en nachtmerries hebben geen betekenis. Het zijn bijproducten bij het leerproces van het brein dat 's nachts plaats vindt terwijl je slaapt of droomt. Overdag sla je alles op in een korte termijn buffer en je brein markeert wat wel en wat niet belangrijk genoeg is om 's nachts te coderen zodat het geleerd en onthouden wordt. Dromen en nachtmerries zijn een bijproduct van dit proces en hebben geen inhoudelijke koppeling met wat er overdag plaatsgevonden heeft. Iemand kan dus prima een nachtmerrie hebben zonder dat daar overdag enige aanleiding voor geweest is, omdat er geen inhoudelijke koppeling is.

Toch dromen veel mensen over dingen die zij overdag meegemaakt hebben, of hebben ze nachtmerries over enge dingen die ze overdag meegemaakt hebben. Dit heeft niets te maken met enige inhoudelijke koppeling, maar alleen met de sturende invloed die andere delen van ons brein hebben op wat we dromen. Het droomproces vindt elke nacht plaats en is als bijproduct onafscheidelijk van het leer- en onthoudproces. Er is geen inhoudelijke koppeling tussen wat je leert en wat je droomt. Alleen zijn dromen wel goed te sturen.

Deze sturing doen de meeste mensen zelf onbewust. Overdag maken ze iets engs mee en dan zeggen ze tegen zichzelf: "Oh shit, nu ga ik er vanacht over dromen." Wat ze overdag meemaken heeft dus geen inhoudelijke koppeling met wat men droomt. Dat is volkomen willekeurig. Maar met zulke gedachten programeert iemand zichzelf om zijn eigen dromen te sturen. Vaak de verkeerde kant op.

Gelukkig toont dit ook meteen de oplossing voor nachtmerries. Allereerst is het in het algemeen goed om te voorkomen dat je overdag dingen eng vindt terwijl dat nergens voor nodig is. Dus als mensen overdag bijvoorbeeld al claustrofobisch zijn, dan is het goed om dat aan te pakken met standaard NLP technieken zoals de gevoelsomdraaitechniek en de zwart/witterugspoeltechniek.

De volgende stap is om goede dromen in mensen te programmeren of wat ook kan: zorgen dat mensen wel dromen, maar die meteen weer vergeten. Dan heb je er ook geen last van. De manier om dat te doen is om met hypnose mensen in trance te brengen (een slaap-achtige toestand) en dan in trance de nachtmerries te laten herbeleven. Alleen dan op zo'n manier dat het geen nachtmerrie is maar slap stick comedy. In trance verander je de nachtmerrie naar een versie waarvan mensen dubbel liggen van het lachen omdat het zo belachelijk is.

Zodra je zo'n versie gemaakt hebt, dan zorg je dat je door middel van time distortion dat je de persoon in kwestie deze dol dwaze nachtmerrie keer op keer droomt door in trance te suggeren dat de ene nacht voorbij is en de volgende nacht er alweer is en dat de comedy capers nog een keer gedroomd wordt.

Tenslotte leer je iemand de klokwekkerradio in zijn hoofd te zetten waarbij de persoon voor het slapen gaan zich inbeeldt dat hij om de twee uur goede dromen droomt of alle dromen vergeet afhankelijk van wat hij zelf wil. Op deze manier zorg je ervoor dat nachtmerries verdwijnen en mensen of een slaap hebben zonder dromen die ze zich kunnen herinneren of met dromen die ze leuk vinden. Dit zijn uiteraard wel allemaal geavanceerde NLP en hypnose technieken waarvoor je een NLP Master Practitioner nodig hebt.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA