Het heeft geen zin om fanatiek proberen weg te trancen. De trance die je bereikt met hypnose lijkt op de trance die je bereikt met meditatie. Bij meditatie is het vooral een kwestie van stil zijn en alles over je heen laten komen en rustig afwachten op wat er komen gaat zonder iets te proberen te bereiken omdat dat de meditatie verstoort. Daarom duurt meditatie vaak zo lang en heb ik er geen tijd voor. Met hypnose bereik je een vergelijkbare trance veel sneller doordat de suggesties van de hypnotiseur je onbewustzijn de goede kant op leiden. Tegelijkertijd geldt bij hypnose ook dat het geen zin heeft om te proberen het hypnotisch proces te forceren. Het is prima om het proces van in trance gaan te ondersteunen met zelf-hypnose en terug keren naar eerdere ervaringen die je met trance gehad hebt, maar dit is een proces van zachtjes sturen en geen forceren.

In een somnabulistische trance raken kan je ook vergelijken met in slaap vallen. Het is een vergelijkbare toestand. En net zoals je niet jezelf kan forceren om in slaap te vallen omdat je van het proces van forceren alleen maar wakkerder wordt, zo kan je ook niet jezelf in een somnabulistische trance forceren. Rustig luisteren, instructies volgen en kalmpjes jezelf richting trance sturen is genoeg.

Daar komt bij dat de meeste mensen enige training nodig hebben om diep in trance te gaan. Gelukkig is trainen in trance heel gemakkelijk omdat elke keer dat je in trance gaat het meestal ietsje dieper gaat dan de keer daarvoor. Voordat Milton Erickson iemand als cliënt aannam moest die persoon eerst 20 tot 200 uur oefenen om gemakkelijk in trance te gaan door andere medewerkers van de universiteit. Dus wanneer je de prachtige verhalen over de wonderen die Milton met hypnose deed hoort, bedenk je dan wel dat er heel wat uren aan training aan voorafgegaan waren. Gelukkig heeft Richard Bandler het hele hypnose proces zodanig versneld dat je nu geen 20 uur training meer nodig hebt om goede resultaten te bereiken. Enkele uren is genoeg. Aan de andere kant zit er aan hypnose training ongeveer 24 uur training in mijn NLP Practitioner en NLP Master Practitioner voordat we de echt diepe hypnotische effecten gaan gebruiken. Dus misschien zit er meer in die 20 uur van Milton dan je op eerste gezicht zou denken.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA