In de neurologie worden buiten-het-lichaam ervaringen doorgaans geassocieerd met migraine, epilepsie en psychische ziekten. Echter, het fenomeen kan ook regelmatig bij gezonde individuen voorkomen. Sommige mensen zijn namelijk gevoeliger voor de ervaring dan andere.

Op dit moment is er nog weinig bekend over het fenomeen. Wetenschappers gaan ervan uit dat het om een hallucinatie gaat die veroorzaakt wordt door bepaalde neurale verbindingen in het brein. Het is echter onduidelijk om welke verbindingen het gaat of welke hersendelen hierbij betrokken zijn.

Een recente studie heeft hier onderzoek naar gedaan. De studie richtte zich op gezonde mensen die gevoelig zijn voor uit-het-lichaam ervaringen. Het blijkt dat deze mensen ook vaak te maken hebben met een typische ervaring die voornamelijk geassocieerd wordt met bepaalde neuro-elektrische activiteit in de temporale kwabben van het brein die anders is dan bij de meeste mensen. Deze typische ervaring wordt ook wel in verband gebracht met een afwijking in het brein bij het verwerken van informatie met betrekking tot het eigen lichaam. Dit laatste lijkt ook te worden ondersteund door een ander opvallend resultaat uit het onderzoek. Het blijkt namelijk dat deze mensen minder goed zijn in een taak waarbij ze de houding van een figuur in een plaatje met hun eigen lichaam moeten aannemen.

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat de buiten-het-lichaam hallucinatie wordt veroorzaakt door bepaalde afwijkende neuro-elektrische activiteiten en een andere dan normale voorstelling in het brein van het eigen lichaam.

De studie is interessant, omdat het niet alleen een weinig begrepen fenomeen probeert te verklaren, het kan ook meer inzicht geven in hoe normale ‘in-het-lichaam’ mentale processen verlopen en waarom deze processen, wanneer ze verstoord raken, zulke buitengewone ervaringen tot gevolg hebben.

Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry