Angst heeft met voeding te maken.
Angst heeft soms met voeding te maken en soms helemaal niets. Er is nooit iets dat altijd voor iedereen hetzelfde is. Het gaat erom per individu een op maat gemaakte oplossing te vinden. Er is geen garantie dat er zo'n oplossing voor iedereen is of als hij er wel voor iedereen is, dan is er nog geen garantie dat deze oplossing reeds bekend is of ooit bekend wordt bij de persoon die last van angst heeft. Het is sowieso slim om als je last van angsten hebt met een multi-vitamine te experimenteren.

Angst heeft met het verleden te maken.
Angst waar je nu last van hebt, heeft niets met het verleden te maken behalve dan dat het verleden de tijd is geweest waarin je jezelf getraind hebt om goed te worden in de angst. En dat je brein beelden van vroeger kan gebruiken om de angst op te wekken. Maar die beelden zijn beelden die nu, vandaag de dag, gemaakt worden ook al gaan ze inhoudelijk over het verleden. Er is geen oorzakelijk verband met het verleden en het nu omdat het verleden voorbij is. De beelden die je nu maakt over het verleden zijn bij de meeste mensen goed te neutraliseren met de zwart/wit terugspoeltechniek.

Angst is erfelijk.
Bij sommige mensen is angst erfelijk. Alles wat we doen en laten is genetisch bepaald, maar dat zegt helemaal niets, want als jij morgenochtend wakker wordt en alle angsten zijn op slag zo maar verdwenen dan is dat ook genetisch bepaald. Zolang er geen therapie├źn zijn die door middel van genetische manipulatie angst laten verdwijnen, zegt genetica helemaal niets over angst omdat we geen voorspelling kunnen doen aan de hand van je genetisch materiaal. Zelf heb ik mijn DNA laten scannen bij 23andme en zij kunnen helemaal niets zeggen over de kans op angst.

Angst gaat over de toekomst.
Bij sommige mensen gaat angst over de toekomst. Wat er dan gebeurt is dat hun brein rampscenario's inbeeldt waarbij ze zien hoe verschrikkelijk de toekomst wordt. Hierbij is er een verschil tussen een angst en een fobie. Als je bang bent voor de toekomst maar wel enge dingen doet, dan spreken we over een angst. Als je zo bang bent voor de toekomst dat je ten alle tijden hetgeen je bang voor bent vermijdt dan is er sprake van een fobie. In beide gevallen kan je de nare beelden over de toekomst neutraliseren met de zwart/wit terugspoeltechniek. Het is echter ook mogelijk dat mensen last van angsten hebben zonder dat ze zich druk maken over de toekomst. Zonder beelden over de toekomst voelen zij zich angstig zonder dat zij kunnen aangeven waar die angst vandaan komt. Voor die mensen werkt de gevoelsomdraaitechniek veel beter.

Medicatie is slecht.
Sommige mensen hebben baat bij medicatie. Anti-depressiva voor angst hebben echter dezelfde effectiviteit als een placebo en mogen daarom eigenlijk niet voorgeschreven worden. Dat artsen dat wel doen, komt omdat zij van het gezeur van angstige mensen af willen en dit is een slechte zaak. Maar zoals bij alle placebo-effecten, werkt het in een klein percentage wel. Medicatie komt wel met een hoop bijwerkingen, hoewel nieuwe generatie medicatie hier steeds minder last van heeft. De meeste mensen voelen dat ze afvlakken. Omdat NLP snel werkt wanneer het werkt is het altijd verstandig om eerst NLP uit te proberen en pas daarna aan de medicatie te gaan. Als je medicijnen neemt, zie het dan ook als uitproberen. Geef continu feedback aan de arts en zorg dat je arts zolang de medicatie geen werking heeft dosis en soort medicijnen aan blijft passen. Houd er rekening meer dat het maar in een klein percentage werkt, dus als je meer last krijgt of geen verschil merkt, stop er dan na enige maanden weer. Wel afbouwen volgens het schema van de artsen. En houd er rekening mee dat bij het afbouwen angsten kunnen verergeren. Dit is geen reden om toch weer te gaan slikken, want na een aantal weken is de angst weer op het oude niveau.

Therapie duurt kort of lang.
Het hele concept van therapie is fout, omdat therapie een medisch perspectief inneemt. Er is niets mis met mensen die angst hebben. Angst is normaal gedrag van het lichaam bedoeld om je te beschermen tegen gevaar. Het is vervelend om mee te maken, maar dat maakt het geen ziekte. Coaching is veel beter omdat coachin uit gaat van een educatie perspectief. Mensen met angsten hebben nog niet geleerd hoe ze hun brein effectief kunnen gebruiken waardoor ze minder of geen last hebben van angsten. Door de werking van het brein blijken alleen kortdurende coaching effectief te zijn. Zodra het lang duurt, of zodra de coach of therapeut aangeeft dat het lang kan gaan duren dan is dat een teken dat de desbetreffende persoon geen idee heeft waar hij mee bezig is. Ga dan ergens anders heen.

Angst zit in je hoofd als een gedachten of is biochemisch.
Beiden is het geval. Je mentale leven bestaat voor een groot deel uit gedachten, gevoelens en beelden. Alle drie kunnen ze deel uit maken van de angst. Sommige mensen piekeren vooral, andere voelen zich naar en weer andere halen allerlei nare beelden in hun hoofd. De meeste mensen doen een combinatie van deze drie. Je mentale leven wordt echter vormgegeven door de biochemie van je brein. Je kan dus op twee verschillende niveau's werken: met medicatie de biochemische basis veranderen of met NLP je mentale leven effectief leren gebruiken zoals bij de techniek om te stoppen met piekeren. Omdat het brein een soort biocomputer is kan je het vergelijken met het oplossen van een bug in een computerprogramma door of de hardware van de computer aan te passen (medicatie) of door de software her te programmeren (NLP). Dat laatste is een veel elegantere oplossing maar alleen wanneer het werkt.

De meest laagdrempelige manier om uit te proberen in hoeverre je met NLP van je angst afkomt is de Leren omgaan met angst en onzekerheid workshop. Met het onderstaande formulier schrijf je hier voor op:

Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA