(Dit is een reprint van de TIOUW.com nieuwsbrief #18)

Sommige mensen traceren het Enneagram terug op de Sufi’s, een mystieke Islamitische stroming. De Sufi’s zijn enigszins bekend van hun wijze parabellen vergelijkbaar met het Zen-Boedhisme. De leukste uit het Zen-Boedhisme vind ik: “Wie is de meester die het gras groen maakt?”

Uit de Sufi traditie is er de volgende parabel. Een wijze sufimeester diende een kalief die door tegenspoed verslagen werd door een andere kalief. Omdat de nieuwe kalief ook alle vertrouwelingen van de oude kalief liet doden, verzocht de sufimeester om een onderhoud. Daarin stelde de sufimeester dat de nieuwe kalief voor dat zijn dood alleen maar tot teleurstelling zou leiden, omdat hij dood niet in staat zou zijn het paard van de kalief te laten vliegen. En wilde de nieuwe kalief dan geen vliegend paard. Daar had de kalief wel oren naar en dus werd afgesproken dat de sufimeester een jaar de tijd zou hebben om het paard van de kalief te laten vliegen.
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.