Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is in de jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen als een meta-discipline. Dat wil zeggen een methodiek om excellent gedrag op zo'n manier in kaart te brengen dat je het zelf kan leren en daarna ook door kan geven aan andere mensen. Kort gezegd komt het erop neer dat een NLPer niets zelf verzint, maar op zoek gaat naar mensen die van nature ergens erg goed in zijn om dat gedrag vervolgens te kopieren.

Dat betekent dat veel van de krachtige technieken en methoden die de afgelopen decennia onder de vlag van NLP bij elkaar zijn gebracht door andere mensen reeds zonder training gedaan werden. Deze groep mensen is weliswaar klein, vaak minder dan 1% van de bevolking, maar gelukkig voor NLP bestaan ze. Ook vandaag de dag kom ik nog met regelmaat iemand tegen die een van de onderdelen van NLP uit zichzelf en van nature helemaal goed doet. Terwijl de meeste andere mensen pas na enige training meester worden in diezelfde NLP technieken.

Dat een klein percentage mensen uit zichzelf excellent gedrag vertoont is niet iets van de laatste jaren, maar is van alle tijden. Ook lang voordat er NLP was, waren er al mensen die dingen op een excellent niveau deden. Sommige van die mensen waren ergens zo goed in dat ze hun ideeën ook vastlegden in boeken. Vandaar dat je door de eeuwen heen in allerlei geschriften NLP-achtige concepten terugvindt.

Het meest sprekende voorbeeld vind ik de Tao Te Ching. De Tao is een drieduizend jaar oude levensvisie die wonderwel naadloos aansluit bij NLP. Alle belangrijke NLP concepten en ideeën komen terug in de Tao. Het verschil tussen oppervlaktestructuur en dieptestructuur en het programmeren van je onbewustzijn om je doelen te verwezenlijken om maar twee van de meest sprekende voorbeelden te noemen. Vandaar dat ik een eigen bewerking gemaakt heb: "De Tao van Joost: alles bereiken zonder iets te doen" waarin ik deze NLP concepten scherp naar voren breng.

In 2011 heb ik voor het eerst een lezing over NLP en de Tao gehouden. Dat was een van de beste trainingen die ik 2011 gegeven heb. Aan de hand van de Tao werd NLP goed uitgelegd en aan de hand van NLP werd precies duidelijk waar de oude Taoïstische teksten op doelen. Alle deelnemers aan de lezing hadden bij aanvang een gratis exemplaar van "De Tao van Joost" gekregen en van tevoren was iedereen uitgenodigd om ook andere vertalingen mee te nemen zodat we goed konden vergelijken welke interpretatie wat zegt. Het werd een avond waar iedereen veel van opgestoken heeft.

Er is maar één maar aan het hele verhaal. Van de 81 korte verzen waaruit de Tao Te Ching bestaat ben ik die avond niet verder gekomen dan de eerste vijf! Kortom, de Tao vraagt om een uitgebreidere aanpak. Speciaal daarvoor heb ik dan ook een hele dag georganiseerd over de Tao om te zien hoe ver we dan komen.

Hier is een reactie van een van de deelnemers:

"Ha Joost,

Ik heb genoten zaterdag, het ontdekken van de Tao was op deze manier zowel ontluisterend als inspirerend voor me; in ieder geval kan ik het mooie superzachte beeld erover opzij leggen.
Hoe dan ook was de dag weer een kadootje aan mezelf, want ik hoor je graag vertellen.

hartelijke groet!

Anna"


Vooralsnog wordt er geen volgende NLP & de Tao dag georganiseerd. Maar gelukkig zijn de opnames van deze dag beschikbaar als online cursus voor slechts 5,- euro: NLP en de Tao online cursus

No comments

The author does not allow comments to this entry