Het is inderdaad zo dat sommige NLP opleidingen korte trainingen aanbieden en andere opleidingen langere trainingen geven. Het verschil zit erin wat je precies krijgt. NLP uit de jaren tachtig was veel complexer en omslachtiger dan moderne NLP. Dit komt doordat NLP oorspronkelijk bedacht is om stiekem aan hypnose te doen. In de jaren zeventig mocht er geen hypnose op de universiteit gedaan worden. Om dit te omzeilen heeft Richard Bandler complexe technieken bedacht om iemand in trance te brengen. De trainers van het eerste uur wisten dit, maar bij het overgaan van NLP kennis van de een op de andere trainer is dit in de loop van de jaren tachtig verloren gegaan. In de jaren negentig werd hypnose erkend door de wetenschap en heeft Richard Bandler NLP geheel vernieuwd door expliciet hypnose te gaan gebruiken in plaats van stiekem. Het gevolg is dat NLP veel eenvoudiger, gemakkelijker en effectiever geworden is.

Helaas zijn er maar weinig NLP opleidingen doordrongen van deze vernieuwing. Je ziet dit meteen terug in de opleidingsduur. Hoe langer de NLP opleiding hoe minder hypnose erin zit. Neuro-Linguïstisch Programmeren is geen theorie die je moet leren, maar een activiteit die je doet. Het is immers een werkwoord. Lange NLP opleidingen zijn veel te theoretisch bezig zonder het concreet te maken. De klacht is dan ook altijd dat mensen weliswaar genieten van de NLP opleiding, maar er na de opleiding er niets mee doen. Ook wordt er op de verkeerde manier geoefend tijdens lange NLP opleidingen. Door met oefengroepjes te werken, wordt de opleiding uitgerekt. Maar er oefengroepjes maken mensen juist onzekerder van hun zaak. Als je met iemand werkt die doet alsof hij een fobie heeft en die dan na de oefening op wonderbaarlijke wijze van zijn fobie verlost is, dan geeft dat alleen maar onzekerheid omdat mensen weten dat de persoon in kwestie alleen maar alsof deed.

De meeste kortere NLP opleidingen behandelen wel moderne NLP en hypnose. Deze zijn gericht op de praktijk en helpen je om NLP concreet toe te passen. In plaats van een theoretische studie of oefengroepjes, ga je meteen aan de slag om echte mensen met echte problemen aan te pakken. Wanneer je dan merkt hoe eenvoudig NLP werkt en hoe gemakkelijk het is om mensen te helpen, dan krijg je juist meer zekerheid over je eigen kunnen. Door het andere mensen uit te leggen, leer je zelf het beste hoe NLP werkt en maak je zelf de grootste groei mee zodat je ook steeds beter wordt in het toepassen van NLP op jezelf.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.