Wetenschappers hebben meer inzicht gekregen in de activiteit van het brein wanneer het zich probeert te oriënteren in een ruimte.

Om te kunnen navigeren in de ruimte waarin we ons bevinden, vuurt ons brein precies getimede elektrische trillingen af in neuronale ‘raster cellen’ in de entorhinale cortex naast de hippocampus. Deze raster cellen onderhouden een soort interne hexagonale representatie van onze omgeving. Zij ontvangen vanuit een ander deel van het brein precies getimede ‘thetagolven’. Wanneer deze thetagolven worden onderdrukt, krijgt de interne representatie geen neuronale feedback meer en raakt het brein het overzicht kwijt van de ruimte om zich heen.

Resultaten van het onderzoek naar dit proces zijn zeer interessant voor studies naar onderliggende oorzaken van neurologische ziekten als Alzheimer en voor het herstellen van het geheugen in gebieden van het brein die nodig zijn voor oriëntatie.

Bron: Sciencemag

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry