Wanneer we wakker zijn, is de activiteit van neuronen in de cerebrale cortex anders dan wanneer we slapen. Met behulp van een elektroencephalogram (EEG) kan de activiteit gemeten worden en zijn deze verschillen duidelijk waar te nemen. Recent onderzoek op ratten heeft bestudeerd wat er gebeurt met het brein wanneer het een tekort aan slaap heeft.

De ratten werden wakker gehouden door in hun kooi telkens een nieuw voorwerp te plaatsen waardoor hun aandacht getrokken werd. Op de lange duur ontstond er een slaapgebrek. Het bleek dat na verloop van tijd ogenschijnlijk willekeurige series neuronen binnen in de cortex kort uitschakelden, alsof alleen deze neuronen even in slaap vielen. Dit terwijl de rest van het brein volgens de EEG dezelfde activiteit vertoonde alsof de ratten gewoon wakker waren. Ook het zichtbare fysieke gedrag toonde aan dat ze wakker waren.

Deze neuronale vermoeidheid is iets anders dan het duidelijk zichtbare in slaap sukkelen (wat ook een gevolg kan zijn van slaaptekort). Dit laatste is een microslaap die 3 tot 15 seconden duurt waarbij het brein volgens EEG-metingen daadwerkelijk in slaap is gevallen.

Het uitschakelen van willekeurige series neuronen had duidelijke negatieve gevolgen voor de lichamelijke activiteit. Taken werden steeds slechter uitgevoerd. Hoe langer de ratten wakker bleven, hoe meer en hoe vaker neuronenseries tijdelijk uitschakelden en hoe onnauwkeuriger de lichamelijke activiteit werd.

Vermoeide neuronen in een wakker brein kunnen verantwoordelijk zijn voor het verlies van concentratie, de inschattingsfouten, de verhoogde kans op vergissingen en de irritatie die we mogelijk ervaren wanneer we te weinig slaap krijgen. Slaaptekort heeft een algehele instabiliteit in het brein tot gevolg.

Bron: Nature

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry