Neurologen zijn bezig de werking van het lange termijn geheugen in het brein te ontrafelen. Herinneringen worden in het brein in stand gehouden met behulp van proteïnen. Tijdens een studie op zeeslakken slaagden de wetenschappers erin om het lange termijn geheugen met betrekking tot een bepaalde herinnering te wissen door het effect van de proteïne PKM uit te schakelen.

Door bij de slakken regelmatig elektrische schokken toe te dienen aan de staarten ontstond er een reflexieve herinnering. Wanneer vervolgens de sifon (een orgaan gebruikt onder andere voor ademhaling) zachtjes werd aangeraakt, trok de slak de sifon in een reflex terug. Dit terug trekken duurde zo’n 50 seconden. Een week later, wanneer de onderzoekers de sifon zachtjes aanraakten duurde de reflex 30 seconden of langer. Dit geeft aan dat de herinnering aan de aanraking in het lange termijn geheugen is opgeslagen (zonder de elektrische schok training duurt de reflex niet langer dan 2 seconden).

Door het effect van de proteïne PKM uit te schakelen werd de herinnering echter verwijderd. Wanneer de sifon nu aangeraakt werd, duurde de reflex heel kort alsof de slakken geen elektrische schok training hadden gehad. Het geheugen was gewist. Ook wanneer de betrokken neuronen uit de slakken werden verwijderd en in een petrischaaltje werden geplaatst om daar een neuronen schakeling kunstmatig na te bootsen, bleken er geen signalen meer doorgegeven te worden na het uitschakelen van PKM.

De resultaten van dit onderzoek zijn zeer interessant voor ontwikkelingen in de behandeling van posttraumatische stress stoornis, verslavingen (waar het geheugen een belangrijke rol speelt) en mogelijk Alzheimer en andere lange termijn geheugen ziekten.

Bron: Journal of Neuroscience

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry