In Amerika hebben neurologen met behulp van MRI scans de breinen onderzocht van voorstanders van het Amerikaanse Liberalisme en het Conservatisme. Uit de resultaten bleek dat er structurele verschillen zijn in de hersenen. Bij de Liberalen bleek er meer grijze materie aanwezig te zijn in de anterieure cingulate cortex. En bij de Conservatieven bleek de rechterhelft van de amygdala groter te zijn.

Dit ligt in lijn met verschillende psychologische onderzoeken waaruit onder andere blijkt dat er beduidende verschillen zijn tussen de cognitieve stijlen van Liberalen en Conservatieven. Bijvoorbeeld, Liberalen kunnen over het algemeen beter overweg met tegenstrijdige informatie, terwijl Conservatieven beter zijn in het herkennen van risico’s. Verschillen tussen politieke standpunten is een weerspiegeling van genetische invloeden en de interactie met omgevingsfactoren.

Ofschoon het onderzoek niet vaststelt dat bepaalde hersenstructuren de oorzaak zijn van politieke voorkeuren, het onderzoek laat wel zien dat er een mogelijk verband bestaat tussen hersenstructuren en psychologische mechanismen die zich uiten in politieke overtuigingen.

Bron: Cell


[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry