De Schwisshh techniek.

Om te begrijpen wat de Schwisshh techniek in het brein doet, is het goed om eerst duidelijk te maken hoe ons brein betekenis vastlegt. Het brein doet dit door bijvoorbeeld een beeld bepaalde eigenschappen mee te geven zoals grootte, kleur, afstand, locatie of vorm. Deze aspecten bepalen wat het beeld betekent.

Als iemand in zijn hoofd met beelden zit die negatieve gevolgen hebben, dan kan je stellen dat dit komt doordat het beeld een negatieve betekenis gekregen heeft door een verkeerde instelling van de bovenstaande aspecten. Door deze aspecten te veranderen, verandert de betekenis meteen ook. Alleen heeft het brein de neiging om vast te houden aan de instellingen die het van oudsher aangeleerd heeft. Slechts een techniek die door snelheid en schrikeffect voldoende impact op het brein maakt, is in staat om zo'n gewenste verandering toch te bewerkstelligen. De Schwisss techniek is zo'n techniek.

De kern van de Schwish techniek is dat je drie aspecten snel en met impact verandert. De oude jaren 80 Schwisshh maakt zorgt er vooral voor dat de grootte verandert. Moderne versies nemen ook afstand en kleur mee. Je kan met een Schwiss ervoor zorgen dat bijvoorbeeld beelden in de verbeelding op andere plekken komen te staan waardoor ze een andere betekenis krijgen. Of je kan alles aspecten hetzelfde houden, maar de inhoud van het beeld veranderen. Dan blijft de betekenis gelijk maar nu met een andere inhoud.

Stoppen met roken doe je bijvoorbeeld door het beeld waar iemand zich voorstelt om lekker een sigaretje te roken op een plek te zetten waar de herinnering aan de smaak van bijvoorbeeld een rotte mossel staat. Dit verandert de betekenis van het roken doordat de smaak van verpest wordt. Of je vervangt met een Schwiss de inhoud van iemands negatieve zelfbeeld met een veel positiever beeld waardoor iemand een positief zelfbeeld krijgt.

De Schwisstechniek ontleent haar naam aan het geluid dat je tijdens het doen van de techniek maakt. Door dit geluid krijgt het brein extra informatie te verwerken waardoor de impact van de techniek groter is. Zeker bij moderne versies van de Schwishh waarbij veel met afstand gewerkt wordt, geeft dit geluid de indruk dat het beeld in rap tempo op iemand afkomt waardoor het meer effect heeft.

Naast de visuele Schwisss, zijn er ook auditieve en gevoels Schwisshess.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.



Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:



Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.