Positief denken in de zin dat je een positieve gedachte denkt, is een kleine techniek in het NLP arsenaal. Ik ben er dus niet tegen. Alleen dien je er voorzichtig mee om te gaan. Er zijn namelijk maar weinig mensen waarbij een positieve gedachte een negatief gevoel kan laten verdwijnen. Bij de meeste mensen die positief denken terwijl ze zich slecht voelen, ontstaan alleen maar frustraties omdat ze "gedwongen" worden iets anders te denken dan dat zij voelen. Slecht bij zo'n 5% van de mensen werkt positief denken. Bij de andere 95% is het belangrijk om ze eerst zich te laten goed voelen. Is dat eenmaal gelukt dan is het prima om hen daarna te leren om positief te denken.

Meer hierover staat hier: Positief denken

Wanneer je mensen een positief zelfbeeld laat maken dan is het zaak om te voorkomen dat zij dingen zien die ze (nog) niet kunnen doen. Maar je kan wel laten zien dat hoe fantastisch ze van binnen zijn. Net zoals NLPers andersom nooit kritiek hebben op hoe iemand is en alleen maar wat iemand doet. NLP gaat ervan uit dat iedereen van binnen geweldig is. Met een positief zelfbeeld laat je mensen dat ook echt zien. De kunst is dus om in het zelfbeeld te laten zien hoe ze zelf zijn. Het gaat om identiteit. Daarbij kan je met Deep Trance Identificatie in je achterhoofd ze dus laten denken dat ze iemand anders zijn dan wie ze dachten dat ze waren. Door dit over de top positief te maken, voorkom je dat je concrete activiteiten in laat beelden die ze (nog) niet kunnen. Dus iemand is een superheld, of een prinses of een bosnimf en verbeeld dat in een positief zelfbeeld.

Als iemand graag wilt zien dat ze ook echt iets kunnen doen, dan is het zaak om dat zelfbeeld op een tijdslijn in de toekomst te zetten zodat ze begrijpen dat ze het nu nog niet kunnen, maar in de toekomst wel kunnen leren. Hoe moeilijker het is om te leren, hoe verder weg je het op de tijdslijn zet. Alles wat realistisch haalbaar is zet je op een plek tussen nu en vijftien jaar en alles wat onhaalbaar lijkt plaats je op de tijdslijn over dertig jaar met de suggestie dat er in de tussentijd iets magische gebeurt waardoor het toch kan. Tenslotte geef je op het einde de suggestie mee om alles weer bewust te vergeten. Dat laatste voorkomt de teleurstellingen. Het is onmogelijk teleurgesteld te raken dat je iets niet bereikt hebt waarvan je vergeten bent dat je het wilde bereiken. De hele oefening zorgt ervoor dat het onbewustzijn uit de beelden die je bewust maakt de waarden distilleert over wat je wil bereiken. Die waarden gebruikt het onbewustzijn om richting aan je leven te geven.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.