Wetenschappers hebben een nieuwe manier ontwikkeld waarmee neurogenese (het ontstaan van nieuwe hersencellen) in de breinen van volwassen muizen kan worden gestimuleerd. Nieuwe neuronen die op deze manier zijn ontstaan in de hippocampus blijken een verbetering tot gevolg te hebben van bepaalde cognitieve functies.

De hippocampus is een hersengebied dat betrokken is bij het geheugen en de gemoedstoestand. Door de muizen te onderwerpen aan zowel leer- als stemminggerelateerde taken onderzochten de wetenschappers mogelijke wijzigingen van gedrag. Ze ontdekten bij de muizen een verbetering in een leerproces dat te maken heeft met onderscheid maken tussen vergelijkbare plekken, gebeurtenissen en ervaringen – een proces belangrijk voor leren, omdat het helpt bij het vaststellen of iets nieuw of bekend is.

Dit proces, dat ‘patroon scheiding’ wordt genoemd, kan belangrijk zijn bij angststoornissen. Mensen met een angststoornis zijn minder goed in staat onderscheid te maken in bepaalde situaties. Hierdoor kunnen ze een paniekaanval krijgen in een situatie die alleen maar lijkt op iets waar ze bang voor zijn, maar dat niet is.

De onderzoekers denken dat de neurogenese in de hippocampus ook met behulp van medicijnen gestimuleerd kan worden. Dit zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van medicatie die voor verbetering kan zorgen van het patroon scheidingsproces, cognitieve vaardigheden en stemming.

Bron: Nature

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry