Neuronen communiceren met elkaar door elektrische impulsen, of pieken, aan elkaar door te geven vergelijkbaar met hoe morsecode werkt. Het blijkt dat communicerende neuronen kunnen kiezen uit twee universeel welbekende tactieken: samen heel luid een eenvoudig bericht doorsturen, of individueel langere en complexere berichten.

Onderzoek heeft aangetoond dat een groep reuk neuronen na stimulering in een korte tijdsspanne tegelijk hun pieken doorgeven. Dit zorgt ervoor dat een relatief eenvoudig signaal veel netwerken in het brein bereikt. Over een langere periode (ongeveer een seconde) gaan individuele neuronen in de groep langere en complexere signalen doorgeven, terwijl andere neuronen overstemd worden en stilvallen. Dit heeft het effect dat individuele neuronen om de beurt gedetailleerdere informatie doorsturen, waardoor er meer en genuanceerdere informatie verzonden kan worden.

Het is zeer waarschijnlijk dat alle neuronen en neurale netwerken op deze manier informatie doorgeven. Het onderzoek geeft inzicht in hoe neurale systemen meerdere functies tegelijk uit kunnen voeren.

Bron: CMU

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry